Банкеръ Weekly

Съдби

Най-стиснатите богаташи

Чарли Чаплин
S 250 3c39a1f4 47fa 4784 9e8e 2efe6f2b773c
S 250 9fab847b 2b88 450c 8b0d 77c511cc744e

Чарли Чаплин оглавява класацията на най-стиснатите милиардери, съставена от списание Time. Прочутият британски актьор, режисьор, сценарист и композитор, работил през по-голямата част от живота си в САЩ, печелел по 10 хил. долара седмично (219 хил. долара днешни пари). Въпреки това, когато вечерял в ресторант, Чаплин правел всичко възможно някой от приятелите му да плати и неговата сметка. А когато трябвало да строи къщата си в Бевърли Хилс, не се посвенил да привлече безплатни дърводелци от Холивуд.

В рейтинга фигурира и бившият американски президент Джон Кенеди. Той не обичал да носи пари в себе си и също нямал нищо против сметките му да бъдат плащани от неговите приятели, агенти от тайните служби и дори от гаджетата му. Според изданието Кенеди не използвал и цент от попечителския фонд за 170 млн. долара, който му оставил неговият баща. А след като станал държавен глава, често се карал със съпругата си Жаклин за парите, които харчела за тоалети и дори за сметките за хранителни продукти.

Милиадерът Уорън Бъфет е в списъка на най-големите скъперници, защото живее в скромна къща, купена преди повече от  50 години, и кара евтин автомобил, на чийто номер има надпис „Пестелив“.

През 70-те години на ХХ в. Джон Гети бил смятан за най-богатия човек в света със състояние от 4 млрд. долара, но се прочул повече като най-стиснатия милиардер. Казват, че икономичният Гети наредил да поставят в английското му имение от ХVI в. Sutton Place таксови апарати на телефоните. Целта била неговите гости да плащат обажданията от собствения си джоб. Но върхът бил отказът му да плати откупа за своя внук Джон-Пол III, станал жертва на отвличане през 1973-а. Похитителите поискали 17 млн. долара, с които той категорично отказал да се раздели. Едва след като в редакцията на един италиански вестник пристигнала пратка с късче от ухото на отвлечения наследник, милиардерът  преразгледал позицията си.

През 1948-а нефтеният магнат Харолд Хънт бил обявен официално за най-големия богаташ на Земята. Затова пък бил толкова стиснат, че се подстригвал сам,  износвал костюмите си, докато се появят дупки , носел си обяд от вкъщи и оставял автомобила си на няколко пресечки от своя офис, за да не плаща  50 цента за паркинг. 

В началото на ХХ в. състоянието на финансистката Хенриет Грийн, по-известна като Вещицата от Уолстрийт, се оценявало на 100 млн. долара (20 млрд. долара сегашни пари). Тя се обличала в черно и когато се налагало да потърси медицинска помощ, отивала в безплатна клиника, „издокарана“ в най-овехтелите се дрехи.  Въпреки приказното си богатство живеела в евтина квартира под наем и пестяла от електричество, като притопляла овесената си каша на някой радиатор.

В рейтинга фигурира и кинозвездата от 30-те години на ХХ в. Кари Грант. Освен че  бил сред най-скъпоплатените холивудски актьори, Грант бил женен за една от най-богатите американки - Барбара Хътън, наследничка на веригата магазини Woolworth. Затова е учудващо, че маркирал бутилките с мляко, за да ги опази от прислужниците, и искал по 25 цента за автограф. На всичко отгоре обичал да изрязва и събира копчетата от старите си ризи.  

Баронеса Лиона Хелмсли е друга „звезда“ от списъка на скъперниците на Time, прочула се с фразата: „Само малките хора плащат данъци“ и с това, че е първата милиардерка, лежала в затвора за дългове към хазната. Тя редовно не плащала сметките си,  декларирала неверни данни за продажбите и доходите си и се отнасяла лошо с роднините си. Единственото същество, към което изпитвала нежни чувства, било кученцето й, на което завещала 12 млн. долара.

Гръцкият магнат Аристотел Онасис също имал странни навици и стремеж към икономии. Той не се притеснявал да бърка в контейнерите за боклук на яхтата си след пищни вечери и да крещи по прислугата, че изхвърля храна, годна за ядене. Милиардерът мразел да дава бакшиши и отказвал да носи палто, когато посещавал нощните клубове дори в най-големия студ.

В първата десетка на най-стиснатите богаташи фигурират и херцозите на Уиндзор (крал Едуард VIII и американката Уолис Симпсън, заради женитбата с която се отказва от престола). Двамата имали имоти в цял свят, но предпочитали да прекарват времето си в пътувания с презокеански кораби, пазарейки се за отстъпки и намаления.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във