Банкеръ Weekly

Съдби

Най-старият ресторант в САЩ

В САЩ има 650 хил. ресторанти. Но Union Oyster House в Бостън заема специално място не само на картата на града, но и в гастрономичната култура на страната. Той храни гостите си със стриди, омари и специалната супа клам чаудър вече почти 200 години. В заведението са идвали Джон Кенеди, Барак Обама и десетки хора, чиито имена са записани завинаги в американската история. Неслучайно през 2003 г.  Union Oyster House получи статут на национален исторически паметник.

Най-старият американски ресторант не е променил атмосферата си през годините. Единственото ново е магазинчето за сувенири на входа му, но това е оправдано за място, където хората идват като в музей. Сегашният главен готвач - Рико Дифорнзо е потомък на италиански емигранти. "Има ресторанти, които твърдят че са по-стари от нас, но много от тях вече са затворени. Ние сме единственото заведение, което си стои на същото място и продължава да работи", твърди Рико.

Менюто също е почти непроменено. Туристите и местните жители знаят, че ако искат да хапнат морски дарове в Бостън е най-добре да се отбият в проверения през годините Union Oyster House. Омарите се доставят всяка сутрин и незабавно се поставят в специален аквариум. А опитването на стридите на бара е навик, установен преди повече от век.

В заведението са идвали много звезди, спортисти и политици. Това личи от специалните плочки, окачени по стените. Преди да стане президент и да се премести във Вашингтон Джон Кенеди обичал да си поръчва омар за обяд. А преди три години Барак Обама дошъл специално да опита супата от миди - clam chowder, която продължава да е сред най-популярните ястия в ресторанта. Рико я приготвя със сметана по старинна рецепта от Нова Англия и не ще и да чуе за нюйоркския вариант, който включва домати.

Всеки ден Union Oyser House е изпълнен с посетители. И въпреки огромната конкуренция в ресторантския бизнес, не се състезава с новите заведения за статута на най-добър. Хората от екипа си знаят, че в Америка няма друг ресторант като техния.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във