Банкеръ Daily

Съдби

Най-солените корпоративни глоби

Инцидентът в Мексиканския залив излезе солено на BP.

Големите корпорации често се сблъскват със законодателни изисквания, които невинаги успяват да изпълнят. Резултатът е, че са принудени да плащат огромни глоби. 

Британската нефтена компания  British Petroleum (ВР) беше глобена с 20.8 млрд. долара за загубите, причинени от разлива на 5 млн. барела петрол в Мексиканския залив през 2010-а, когато загинаха и 11 човека. Според американското министерство на правосъдието това е рекордна компенсация, изискана от една фирма, както и най-голямото плащане в историята на страната, свързано със замърсяване на околната среда. British Petroleum трябва да изплати цялата сума в продължение на 16 години. Самата компания оценява загубите си, причинени от аварията, на 53 млрд. долара. Заради гигантските щети, понесени в резултат на произшествието, тя бе принудена да разпродава активите си в цял свят.

Внушителната глоба от 16.6 млрд. долара, наложена от Bank of America, е най-голямата в историята на Съединените щати при урегулирането на спор между корпорация и американското правителство. Банката бе санкционирана заради инвестиционен пакет, който включваше ценни книжа, обезпечени с финансово неустойчиви ипотечни кредити. Много от тях бяха продадени на Countrywide и Merrill Lynch, преди те да бъдат придобити от Bank of America.

През 2016-а немската  Volkswagen  плати 14.7 млрд. долара компенсации на американските собственици на дизелови автомобили на марката и като глоба, наложена от властите на САЩ. Както стана ясно, компанията е подправяла резултатите от тестовете за вредните емисии, изхвърляни в атмосферата от двигателите на колите. В Съединените щати бяха продадени почти половин милион такива автомобили. Американското правосъдно министерство заяви, че след изплащането на глобата няма да има претенции към Volkswagen, свързани със случая. Това е най-голямата финансова санкция в областта на автомобилното производство в американската история.

През 2014-а най-голямата френска банка BNP Paribas SA и американските правоохранителни органи договориха условията по споразумението, в чиито рамки кредитната институция плати глоба от 8.9 млрд. долара и понесе други наказания за нарушаване на международни финансови санкции, въведени от САЩ. Оказа се, че в продължение на пет години BNP е превеждала средства чрез чуждестранни регионални банки на фирми и държавни организации в Судан, върху които са действали американските мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във