Банкеръ Weekly

Съдби

НАЙ-ПРОЧУТИТЕ ТЕРОРИСТКИ НА СЪВРЕМЕННОСТТА

Улрике Майнхоф е родена в Германия през 1934 г. в семейство на учени. През 1959 г. става член на забранената комунистическа партия на Германия и малко след това започва активно да сътрудничи на финансираното по това време от ГДР месечно издание Konkret. През 1962 г. става негов главен редактор, а през 1968 г., след един от терористичните актове, извършени в Германия, пише голяма статия, оправдаваща тероризма: Протест е когато казвам, че нещо не ми харесва. Съпротива е, когато правя всичко възможно - това, което не ми харесва, да не се повтаря повече. Тази и последвалите й статии станали повод тя да се срещне с Андреас Баадер, с когото организират едва ли не най-известната терористична организация в Германия Rote Armee Fraktion (RAF). Улрике участва в планирането или в осъществяването на всички терористични актове на RAF и е главен идеолог на организацията. Арестувана е заедно с Андреас Баадер през 1972 година. На 9 май 1976 г. се обесва в затворническата си килия.
Фусако Сигенобу е родена през 1945 г. в Токио. Завършва университета Мейдзи и през 1971 г. заминава за Европа, където се запознава с членове на Народния фронт за освобождение на Палестина. Под тяхно ръководство създава в Ливан терористичната организация Червена армия, участвала в терористични актове в Европа. Целта на организацията била създаването на терористични бази в цял свят за подготовка на революция в Япония. Организира няколко терористични актове в различни страни. Арестувана е през 2000 г. по време на тайно пътуване за Япония. По време на съдебния процес през април 2001 г. обявява, че разпуска организацията си и се отказва от терористичните методи. През 2006-а е осъдена на 20 години затвор. В момента излежава наказанието си в Токио.
Лейла Халид е родена през 1944 година. Член на Народния фронт за освобождение на Палестина. Получава световна известност през 1969 г., когато участва в отвличането на самолет на авиокомпанията TWA, извършващ полет от Рим за Атина. Самолетът се приземява в Дамаск. Никой от заложниците не е пострадал. На 6 септември 1970 г. участва в един от най-шумните терористични актове в съвременната история - организацията отвлича четири самолета едновременно. Операцията завършва неуспешно за Халид. При опит да завладее израелски самолет, летящ от Амстердам за Ню Йорк, неин другар е убит от намиращата се на борда охрана, а самата тя е арестувана. Самолетът каца в Лондон. На 1 октомври е освободена при размяна на пленници.
Впоследствие Халид неведнъж е заявявала, че вече не гледа на отвличанията на самолети като на законно средство за борба с ционизма. В момента е член на Националния съвет на Палестина.
Адриана Фаранда е родена в Торторичи, Италия, през 1950 година. Тя е една от активните участнички в терористичната организация Червените бригади, член е на оперативното управление на организацията. Участва при организирането на отвличането и убийството на италианския премиер-министър Алдо Моро през 1978 година. Арестувана е през 1979 година. В затвора се отказва от терористичната дейност и започва да помага на следствието, за да разобличи и унищожи организацията. Благодарение на показанията й властите попълват подробностите около делото Алдо Моро. Освободена е от затвора през 1994 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във