Банкеръ Weekly

Съдби

Най-пестеливите милиардери

Карлос Слим
S 250 5b6df464 3ade 44ff 8f1b 180cf71c6df6

Във филмите животът на богаташите изглежда така, сякаш харчат парите си за щяло и нещяло. Разкошни къщи, частни самолети, яхти, деликатеси и шампанско по всяко време на деня... За тази социална класа понятието "прекалено" сякаш не съществува. В живота обаче нещата изглеждат по-различно.

Според класацията на Forbes Карлос Слим е бил най-богатият човек на планетата от 2010 до 2013 година. Сега той е на пето място в рейтинга и притежава 54.5 млрд. долара. Мексиканският бизнесмен с ливански произход е натрупал състоянието си благодарение на правилни инвестиции. В едно от интервютата си той отбелязва, че богатството прилича на овощна градина. За да получиш плодове от бизнеса, както и от градината, трябва да следиш за техния ръст, да се стремиш да умножиш количеството им и накрая да разширяваш асортимента им. В обикновения живот милиардерът е човек от старата школа - от 40 години живее в средно голяма къща с шест спални, вечеря домашно сготвена храна с членовете на семейството си, а пред яхтите и частните самолети предпочита стария си Mercedes-Benz.

Не е свикнал да харчи с широка ръка и председателят на Dish Networks Чарли Ерген. По думите му той е възпитаван от дете в дух на спестовност и не смята за нужно да троши пари за деликатеси и прочие гурмански радости - в работата си носи сандвичи от вкъщи, които похапва с обикновена газирана вода. Никога не си купува самолетни билети за първа класа, а канапетата в офиса му са втора употреба.

В професионалните кръгове Ерген е известен като агресивен и твърд предприемач, съвършено непредвидим по време на преговори. Подчинените му непрекъснато усещат на гърба си властния му характер. Всеки ден те са принудени да оставят по два пъти пръстовите си отпечатъци - така шефът им контролира кога идват и си отиват от работа. Закъснелите трябва да слушат крясъците му в продължение на няколко минути. Единственото, което предизвиква усмивка на лицето на бизнесмена, е спортът. Но и това не е случайно. Ерген е убеден, че спортът е отлична подготовка за управлението на компания с милиарден оборот.

Основателят на компанията IKEA - шведският предприемач Ингвар Кампрад, също винаги е бил скромен. Въпреки че е милиардер, той продължава да се придвижва със старичкото си волво, произведено през 1993-а, и предпочита да ходи до офиса си с автобус или пеша. Кампрад притежава 43.3 млрд. долара, пътува в икономична класа в самолета и предпочита столовата на IKEA вместо разкошните ресторанти. Всички мебели в дома на милиардера, с изключение на едно старо кресло, което използва вече 35 години, и стенния часовник, са от магазина на собствената му фирма. Спестовността му се разпростира и върху порядките в офиса. Богаташът настоява подчинените му да се разпореждат разумно с канцеларските принадлежности, например да използват и двете страни на хартиените листове.

И "Индийския Бил Гейтс", както наричат Азим Премжи, предпочита икономичната класа в самолетите и шофира стари автомобили. Той следи изкъсо служителите си, напомняйки им да изключват осветлението в края на работния ден и дори се интересува колко тоалетна хартия се използва в офисите на  Wipro Technologies.

Facebook logo
Бъдете с нас и във