Банкеръ Weekly

Съдби

Най-нелепите подаръци на световните лидери

Причудливият охладител за вино подарен на Елизабет Втора.
S 250 e9d85611 a81d 4dc2 8fae b2943379704b
S 250 a617053c 1147 404a ad8d 6b1b3081d0db

По време на срещата между лидерите на КНДР и САЩ  наблюдателите обсъждаха, че Тръмп е нарекъл своя колега "мъжът ракета", намеквайки едновременно за военните амбиции на севернокорейския лидер и на едноименната песен на Елтън Джон Rocket man. Оказа се, че Ким Чен Ун никога не е чувал тази песен. В края на краищата Тръмп реши да му подари диск, за да попълни пропуска.

Впрочем Ким Чен Ун не е първият държавен глава, който получава диск за подарък. През 2009-а  тогавашният президент на САЩ Барак Обама поднесе на премиер-министъра на Великобритания Гордън Браун колекция от DVD-та с любимите си американски филми. За британците бе трудно да оценят този жест. Той не само не можеше да се сравнява с много по-ценния подарък, поднесен на госта, но и се оказа съвършено безполезен. Поради регионални ограничения DVD-тата на Обама просто не могат да се гледат в Обединеното кралство.

През август 1997-а тогавашният президент на Азербайджан - Гейдар Алиев, поднесе на Бил и Хилари Клинтън килим с техните портрети. Изображенията на президента и на първата лейди на САЩ бяха разположени в голямо сърце. Килимът бе дело на прочутия азербайджански художник Камил Алиев. "Исках да представя живота им (на съпрузите Клинтън) като едно биещо сърце", обясни дизайнерската си идея маестрото.

Когато през 2009-а държавният секретар на САЩ  Хилари Клинтън посети Москва, тя поднесе на руския министър на външните работи Сергей Лавров подарък, символизиращ новия, дружески етап в отношенията между двете страни. Той представляваше червен бутон с надпис reset, иначе казано, предложение да се забравят противоречията от времето на Студената война и да се започне на чисто. Само че американците бяха допуснали грешка в руския превод на думата, така че върху бутона се мъдреше думата "перегрузка" (пренатоварване), вместо "перезагрузка" (рестартиране).

През 2002 г. британската кралица Елизабет Втора за пръв показа на широката публика подаръците, получени по време на управлението й. Сред скъпоценностите, традиционните изделия на различни народи и произведенията на изкуството  посетителите в Бъкингамския дворец неочаквано откриха огромно приспособление за охлаждане на вино във формата на скакалец, изработен от  стомана и севърски порцелан. Полезното "насекомо" било подарено на Нейно Величество през 1972 г. от тогавашния президент на Франция Жорж Помпиду. 

Съпругът на Елизабет Втора - херцогът на Единбург, също притежава невероятна вещ, подарена от едно от племената в Република Вануату. Въпреки че принц Филип никога не я е посещавал, някои жители на тихоокеанския остров Тана (част от републиката) го смятат за божество и веднъж решили да го зарадват с ценен дар. И по-точно - със сламен "калъф" за пенис. Нищо необичайно за жителите на Тана - това е единственото "облекло", което местните мъже носят върху себе си.

През 2012-а британският премиер-министър и съпругата му подариха на Барак и Мишел Обама маса за тенис. Изборът бил продиктуван от факта, че при една от предходните си визити в Лондон Обама, играейки в двойка с Камерън, претърпял голяма загуба в играта със студенти от местен колеж.

Струва си да си спомним една сцена от шекспировата историческа драма "Хенри V", когато французите поднасят на младия британски монарх топка за тенис като символичен подарък. Кралят веднага отгатва посланието - французите намекват за крехката му възраст, в която е по-добре да се занимава с игри, отколкото с политика. В отговор Хенри V съобщава на френските посланици, че ще превърне топките за тенис в топовни гюлета и решава да нахлуе във Франция. В случая с Обама и Камерън нещата завършват благополучно. "Знам че Америка не обича да губи, затова се опитвам да смекча вината си с този подарък", обясни тогава Камерън. А Обама веднага му предложи да изпробват масата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във