Банкеръ Weekly

Съдби

Най-младите държавни глави

Ванеса д`Амброзио, капитан-регент на Сан Марино.
S 250 a5bea347 0750 40be ba41 36de705938f7
S 250 b856ed60 f0e0 4afd 8e40 95701fc4f853

Със своите 39 години Еманюел Макрон стана най-младият президент в историята на Френската република. Избирането му подобри досегашния 170-годишен рекорд - преди него най-младият управник на Франция е Луи Наполеон Бонапарт, който идва на власт през 1848-а, когато е на четиридесет. Средната възраст на жителите на Франция е 41 години, тоест Макрон е с две лета по-млад.

Къде още управляват млади държавни лидери?

Ванеса д`Амброзио, Сан Марино

На 29 години Ванеса е капитан-регент на една от най-малките страни в света - населението на Република Сан Марино е 33 хил. души. Държавни глави се явяват двама капитан-регенти, назначавани от Големия генерален съвет. Всяка година те се избират за срок от шест месеца -  от 1 април до 1 октомври и от 1 октомври до 1 април. Двамата изпълняват функциите на държавни глави и осъществяват изпълнителната власт. За пръв път в многовековната история на Сан Марино през април 2017-а капитан-регенти станаха две жени - Ванеса д`Амброзио и Мима Дзаволи.

Ким Чен Ун, Северна Корея

Макар че не е най-популярният пример за подражание, той е вторият най-млад управник в света - предполагаемата му възраст е 34 години. Според официалните изявления на Пхенян Ким Чен Ун е роден на 8 януари 1982-ра. Но още преди да дойде на власт в КНДР твърдяха, че е роден през 1983-а. Южнокорейското разузнаване също смята, че е една година по-млад.

Ким Чен Ун е зад държавното кормило от 2012-а. Списъкът на длъжностите му е твърде обширен. Той е висш ръководител на народа на КНДР, председател на Трудовата партия на Корея, пръв председател на Държавния комитет на отбраната на страната, депутат от Върховното народно събрание, върховен главнокомандващ на Корейската народна армия и маршал на КНДР. Завършил е международна школа в Берн, Швейцария, където учил заедно с брат си Ким Чен Чхол и сестра си Ким Йо Чжон. Според южнокорейските медии децата на Ким Чен Ир на практика не излизали от дома си, освен да ходят до учебното заведение, за да не попаднат под влиянието на капитализма. 

Юри Ратас, Естония

През 2016-а Естония избра коалиционно правителство начело с министър-председател Юри Ратас. Освен всичко друго центристът е известен с това, че навремето става най-младият кмет на Талин, заемайки поста едва на 27-годишна възраст. Има две висши образования - през 2002-ра завършва Талинския технически университет с магистърска степен по икономика, а през 2005-а - Института по право в Тартутския университет. Тридесет и осем годишният Ратас има две деца. През свободното си време обича да играе шах, да язди кон и да изучава португалски.

Владимир Гройсман, Украйна

Тридесет и осем годишният Гройсман стана премиер на Украйна през 2016-а, но властта във втората по големина държава в Европа е съсредоточена в ръцете на президента - Петро Порошенко. Въпреки това Гройсман е вторият най-млад министър-председател на страната. Той работи за встъпването на Украйна в Евросъюза и НАТО, но гласува против еднополовите бракове.

Джигме Хесар Намгиал Вангчук, Бутан

Тридесет и седем годишният крал на Бутан управлява държавата от 2006-а. Той се радва на голяма популярност и се опитва да развива кралството така, че да не навреди на екологията на Хималаите. Това е единственото място в света, където изцяло е забранено тютюнопушенето и търговията с тютюн. Страната заема осмо място в класацията на 20-те най-щастливи държави, изпреварвайки САЩ, Люксембург, Япония и други.  

Петият монарх на Бутан Джигме Хесар Намгиал Вангчук е учил в САЩ и Великобритания. Съпругата му Джетсун Пема е дъщеря на пилот и внучка на губернатора на най-източната бутанска провинция - Трасхиганг. Родителите й твърдят, че са най-обикновено семейство, въпреки че по майчина линия Джетсун Пема е роднина на съпругата на втория монарх, а майка й е кръщелница на един от многобройните принцове. 

През март 2008-а кралят престава да е абсолютен управник и Бутан се превръща в конституционна монархия. При все това продължава да има широки пълномощия и да участва активно в политиката и обществения живот. Бутан си остава последното кралство в Тибет, където будизмът е официална държавна религия.

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, Катар

Във вените на 38-годишния управник на Катар също тече синя кръв. През 2013-а той наследява престола от баща си и става емир на държавата. Шейхът е завършил престижната кралска военна академия в Сандхърст. Той е заместник-главнокомандващ на военните сили и оглавява Олимпийския комитет на Катар. Емирът изигра ключова роля за спечелване на правото страната му да бъде домакин на световния шампионат по футбол през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във