Банкеръ Weekly

Съдби

Най-големите съкровища

Американската компания Odyssey Marine Exploration съобщи преди дни, че е извадила почти 48 т сребро от военнотранспортен кораб, потънал през февруари 1941 г. на 300 морски мили от град Голуей, Ирландия. Екипажът му наброявал 85 човека, но оцелява само един. Оттогава корабът лежи на дълбочина 4.7 километра. Ето и най-големите съкровища, намерени през последните години на морското дъно и на сушата.


nbsp;


Наришкинското сребро в Петербург - 2012-а


През март тази година в старинното петербургско имение на Наришкини-Трубецки работници попаднаха на зазидана стая, пълна със сребърни съдове. Върху повечето прибори стои фамилният герб на Наришкини, а самите изделия са в идеално състояние. Те чакали да бъдат открити от 1917-а, грижливо увити с вестници и ленено платно, напоено с оцет, което не позволява на среброто да се окисли.


nbsp;


22 млрд. долара в индийски храм - 2011-а


През миналата година в индийски храм бе намерено едно от най-големите иманета в историята на човечеството. По оценка на специалистите съкровищата, зазидани в подземните части на храма Падманабхасвами са в размер на 6% от златно-валутния резерв на Индия, тоест около 22 млрд. долара.


Пазители на храма, построен в индийския щат Керала, започнали да пълнят шестте подземни хранилища с пожертвувания още през ХIV в., а през ХVII в. тайниците били грижливо зазидани.


nbsp;


16 центнера римски монети - 2010-а


Преди две години във Великобритания беше открито най-голямото количество монети от Римската империя с тегло над 160 килограма. Те били запазени в грамадно глинено гърне, което иманяри намерили само 30 см под земя. Според експертите монетите били жертвоприношение за боговете.


nbsp;


Злато и скъпоценности в Стафордшир - 2009-а


През 2009-а археологът любител Тери Хърбърт изкопава в Стафордшир съкровище от англосаксонската епоха. Става дума за 5 кг злато, около 3 кг сребро и скъпоценни камъни.


Сред откритите вещи са златни брошки, доспехи и мечове, съдове и религиозна утвар. Иманярът попаднал на съкровището, докато изследвал с металотърсач територията на фермата на свой приятел. Оказало се, че под земята лежат над 1500 разнообразни предмети, които вероятно са принадлежали на англосаксонския елит.


nbsp;


Съкровището на Цезар - 2012-а


Едно от най-големите иманета в историята бе намерено на остров Джърси в пролива Ла Манш. Археолози любители откриха тайник с ценности, чието тегло надхвърля 700 килограма. Според учените възрастта на съкровището е над две хиляди години и вероятно е скрито от келтски племена, спасявали се от войските на Юлий Цезар.


Металните изделия са се слегнали толкова плътно, че наподобяват огромен слитък, чиято стойност, според различни оценки, е от 5 до 17 млн. долара.


nbsp;


Милиони в немска библиотека - 2011-а


Колекция от уникални монети, чиято стойност може да достигне няколко милиона евро, бе открита сред книгите в държавна библиотека в градче в Долна Бавария. Чистачката намерила кутия, която съдържала колекция от гръцки, римски, византийски, както и френски монети от епохата на Наполеон Бонапарт.


Според една от версиите колекцията била скрита през 1803 г. от властите, които ги иззели от манастирите в полза на държавата.


nbsp;


Злато, платина и диаманти на кораб без име - 2009-а


Останките на британски товарен кораб, потопен от нацистите през Втората световна война, бяха открити край североизточното крайбрежие на Южна Америка. Той превозвал голямо количество злато, платина и диаманти, предназначени за попълване на хазната на САЩ.


Името на кораба се пази в тайна, затова е наречен условно Blue Baron. Потопен е през юни 1942 година.


nbsp;


48 т сребро край бреговете на Ирландия - юли 2012-а


Преди броени дни от дъното на Атлантическия океан бяха извадени около 48 т сребро. Това е най-голямото количество от благородния метал, откривано някога в морските дълбини. Съкровището на стойност около 38 млн. долара бе намерено на борда на кораба Гейрсопа, недалеч от бреговете на Ирландия. Военнотранспортният кораб потъва през 1941 г. след атака на немски подводници.


nbsp;


Половин милион златни и сребърни монети - 2007-а


През май 2007-а компанията Odyssey Marine Exploration, специализирана в издирване на морски съкровища, съобщи, че е открила потънал кораб с 500 хил. златни и сребърни монети на борда. След изваждането на съкровищата те бяха в САЩ, но компанията запази в тайна принадлежността на потъналия кораб, както и къде точно е бил намерен.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във