Банкеръ Daily

Съдби

Най-добрата инвестиция на Доналд Тръмп

Шиндзо Абе бе посрещнат от Тръмп в Мар-а-Лаго.
S 250 52cc4366 9ec5 4fa1 9659 856ca9cfca49
S 250 940111b8 0314 45b2 97a6 a6a359640296

Позирайки за фоторепортерите с премиер-министъра на Япония Шиндзо Абе, Доналд Тръмп не се сдържа да коментира изключително богато обзаведения хол. "Много от великите световни лидери са искали да ги приема в Мар-а-Лаго - похвали се американският президент, седейки на белия диван. - На тях им харесва тук, на мен - също."

Клубът в Палм Бийч се е превърнал в любимо място за почивка на държавния глава на САЩ. В същото време е и една от най-успешните му инвестиции. Тръмп придобива Мар-а-Лаго през 1985-а за 10 млн. долара - 5 млн. за голямата къща, 3 млн. за пищното обзавеждане и 2 млн. за 37-те кв. м превъзходен плаж. Днес имотът се оценява на 160 млн. долара, което е 16 пъти повече от сумата, инвестирана в него. Това до голяма степен се дължи на ръста на цените на недвижимостите в Палм Бийч през последните 30 години и на успешното превръщане на имението в частен клуб, а сега и в "Южния Бял дом". 

Построено за зимна резиденция на наследницата на зърнена империя Марджъри Мериуедър Пост по време на бума на пазара на недвижими имоти във Флорида през 20-те години на ХХ век, имението е луксозно дори според стандартите на онази пищна епоха. Камъкът за облицовка на стените е доставен с три кораба от Генуа, позлатеният таван възпроизвежда тавана на Галерията на Академията -  най-големия музей на изкуствата във Венеция, а холът е украсен с римски бюстове от ХVІ век. Къщата с 58 спални е разположена върху 17 акра поддържани зелени площи, цитрусови горички и оранжерии.

След смъртта на Пост (през 1973 г.) на федералното правителство е предложено да използва  Мар-а-Лаго за лятна резиденция на американските президенти. Но през 1981-ва изнемогващият от големите суми за издръжка на имота кабинет го връща за стопанисване на фондацията на Марджъри Мериуедър. Тя на свой ред го продава след четири години на Тръмп за 10 млн. долара.

През 1995-а новият собственик превръща имението в частен клуб за елита на Палм Бийч. То разполага с басейн с изглед към океана, салон за красота, СПА оборудване, кортове за тенис и крикет. През януари 2005-а Тръмп пристроява бална зала с площ от 1850 кв. метра. През същия месец се жени за Мелания и организира в клуба прием, на който присъстват Бил и Хилари Клинтън.

Честите визити на Тръмп след избирането му за президент направиха имението още по-известно. През януари 2017-а той публикува режисирана снимка, от която се вижда, че уж пише речта за инагурацията си в Мар-а-Лаго. Три месеца по-късно даде заповед за нанасяне на ракетни удари върху Сирия, вечеряйки с китайския президент Си Дзинпин в имението.

Предвид новото положение на Мар-а-Лаго в центъра на световната политика едва ли е за чудене, че бизнесът процъфтява. Според съобщенията след изборите Trump Organization е вдигнала вноската за членство в Мар-а-Лаго до 200 хил. долара. През  2016-а печалбата на клуба достигна 29 млн. долара, с 25% повече от 2015-а. И въпреки че десетки организации отказват да провеждат мероприятия в Мар-а-Лаго, според експертите стойността на имението е нараснала с 10 млн. долара след избирането на Доналд Тръмп за държавен глава. Онези, които искат (и могат да си го позволят) да бъдат в компанията на действащия президент, се стремят да попаднат в клуба с надеждата да бъдат удостоени с вниманието му.

В края на краищата мечтата на Марджъри Мериуедър Пост за превръщането на  Мар-а-Лаго в прочута президентска резиденция  се сбъдна. И докато придобивката на Тръмп на стойност 10 млн. долара се превръща в актив за 160 млн., бизнесът на президента също върви добре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във