Банкеръ Weekly

Съдби

НАЙ-БЪРЗО СЕ СТАВА МИЛИОНЕР В ЮЖНА КОРЕЯ

В света днес има около 8.7 млн. души, чието състояние надхвърля 1 млн. долара. В края на миналата година общата стойност на богатството, с което разполагат те, достигна 33.3 млн. долара. Най-много са богаташите в САЩ, но и там те са под 1 процент от населението. Американските милионери притежават над 16.8 билиона долара, тоест една трета от националното богатство. От друга страна, по-бедната половина от жителите на Съединените щати имат в активите си само 1.3 билиона.
Повечето американски милионери са получили богатството си (или поне първия милион от него) по наследство. Не липсват, разбира се, и хора като Бил Гейтс или Уорън Бъфет, които са спечелили парите си със собствени сили, изобретателност, предприемчивост и трудолюбие.
Открай време Америка се смята за държавата, в която се забогатява най-бързо. През последните десетилетия печеленето на финикийски знаци там се благоприятства най-вече от данъчните облекчения за най-богатите, въведени от президента Рейгън, от бума на интернетните фирми през 90-те години и от рязкото покачване на цените на недвижимите имоти в началото на новото хилядолетие. Съединените щати обаче вече не са шампиони по бързо правене на пари. Миналата година броят на американските милионери се е увеличил с около 8% ,или поне така твърди т.нар. Световен доклад за богатството, изготвен за десети пореден път от инвестиционната банка Merrill Lynch и консултантската фирма Capgemini. Двойно по-бързо пълнят джобовете си новобогаташите в редица по-малко заможни, но за сметка на това по-бързоразвиващи се страни като Южна Корея (21.3%), Индия (19.3), Русия (17.4), Южноафриканската република (15.9).
Много от новите американски милионери са хора на науката. Д-р Питър Хомчински забогатя благодарение на изобретения от него козметичен препарат норедол. Очаква се в близко бъдеще биотехнологиите, медицината и фармакологията да създадат немалко богаташи. Но най-скоростно все пак се богатее в IT-бизнеса - достатъчно е да се споменат само Сергей Брин и Лари Пейдж, създателите на Google. А онова, което е обща черта за повечето нови милионери, е техният оптимизъм, упоритостта и дързостта да не се съобразяват много-много със стереотипите.
Неспирно се разраства и списъкът на американците, които забогатяват с писане на подръчници от типа Как да станем милионери. Точно така закръглиха сметките си и университетските преподаватели Томас Стенли и Уилям Данко. Тяхната книга Съседът милионер, издадена през 1998-а, бе в продължение на три години в списъка на бестселърите на в. Ню Йорк таймс, като продажбите й надхвърлиха 2.5 млн. екземпляра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във