Банкеръ Weekly

Съдби

Най-богатите съпрузи

Амансио Ортега Гаона и Флора Перес.
S 250 699637a2 c96e 4438 be19 74cfe4385d52

Най-състоятелната двойка на Земята –  президентът на Microsoft Corp. Бил Гейтс и съпругата му Мелинда, отпразнуваха 21-ата годишнина от сватбата си. По този повод компанията Wealth-X състави рейтинг на 10-те най-богати двойки в света.

Според изследване на Ендрю Френсис и Уго Миалън, професори в катедрата по икономика на Университета Еймъри в Атланта, съпрузите, които печелят над 125 хил. долара годишно, се развеждат 51% по-рядко от онези, които печелят по-малко от 25 хил. долара.

Общото състояние на Бил и Мелинда Гейтс е 85.7 млрд. долара, а източникът на богатството им е корпорацията Microsoft, разработваща програмно обезпечение.

На втора позиция са испанците Амансио Ортега Гаона и Флора Перес, които притежават 70.7 млрд.  долара. Амансио Ортега е основател и председател на модната група Inditex, известна като веригата магазини Zara.

Уорън Бъфет е председател и главен изпълнителен директор на конгломерата Berkshire Hathaway. Двамата със спътничката му в живота Астрид Менкс имат общо 65 млрд. долара.

Следващите две двойки в класацията също са от Съединените щати и дори са роднини. Дейвид и Джулия Кох са на пето място с 47.5 млрд. долара, следвани от Чарлз и Елизабет Кох с 47.4 милиарда. Източникът на богатството на братята Кох са акциите от компанията  Koch Industries, основана от баща им Фред.

Ван Цзянлин и Лин Нин са най-богатата съпружеска двойка в Китай със състояние от 40.7 млрд. долара, което са спечелили от фирмата за недвижими имоти и кинотеатри Dalian Wanda Group.

На седмо място са основателят на компанията Amazon за търговия онлайн Джеф Безос и жена му Макензи. Двамата притежават 39.8 млрд. долара.

Колкото до французите Бернар Арно и Елен Марсие, източникът на тяхното богатство е производителят на луксозни стоки LVMH. Любопитно е, че Арно започва кариерата си в строителната фирма на баща си Ferret-Savinel. Днес той е председател и изпълнителен директор на мегаконгломерата за луксозни стоки, а състоянието му се оценява на 38.7 млрд. долара.

Марк Зукърбърг, основател на социалната мрежа Facebook, и съпругата му Присцила Чан имат 36.2 млрд. долара.

Десетото място в рейтинга е отредено на Джеймс и Лин Уолтън, които притежават 36.2 млрд. долара. Джеймс е син на Сам Уолтън, основателя на голямата търговска верига Wal-Mart.

Facebook logo
Бъдете с нас и във