Банкеръ Weekly

Съдби

Най-богатите емигранти в САЩ

S 250 ffc8ded2 8805 4c6b 80c8 6f7ce33ffc86
S 250 d58b029d 51d6 4efd a240 70cc45947099


В рейтинга на 400-те най-богати американци на списание Forbes за 2014 г. фигурират не по-малко от 40
милиардери, които не са родени в САЩ. Някои от тях са състоятелни хора още преди да стъпят на американска земя. За други е възможност да сбъднат своята американска мечта. Представяме ви петимата най-богати емигранти в САЩ.  


Роденият в Русия Сергей Брин притежава 31 млрд. долара. Основателят на компанията Google признава в едно интервю, че е благодарен на родителите си за решението им да се преместят в САЩ. Според милиардера това е "подарък от съдбата" в сравнение с перспективата да израсне в  Русия. Впрочем Брин е живял малко в родината си. Когато е на 6 години, родителите му заминават за Америка, където бащата на Сергей получава работа в Мерилендския университет, а майката Евгения Брин - в  NASA. Днес синът им е един от най-влиятелните предприемачи в света. Брин работи в секретното подразделение Google X, където се създават революционни идеи и продукти като умните очила Google Glass, безпилотни автомобили и други. През 2013-а той се разведе с една от първите сътруднички на Google, известната предприемачка и общественичка Анна Войжицки, и започна връзка с младата си подчинена Аманда Розенберг.

 

Унгарецът Джордж Сорос, прочул се като човека, който смаза Банката на Англия, преживява нацистката окупация в Будапеща и бяга от комунистическия режим през 1947 година. Учи в Лондонската школа по икономика и едновременно работи като сервитьор и товарач. След като се мести в Ню Йорк, става инвеститор на Уолстрийт, а през 1969-а създава собствен хедж фонд. И макар че вече е на 84 години, Сорос не бърза да се оттегля - през 2013-а неговият семеен фонд Soros Fund Management постигна 22% възвръщаемост на инвестициите, което бе най-добрият резултат на пазара. Внушителното богатство на Сорос е 24 млрд. долара.

 

Притежателят на 21.5 млрд. долара, Блаватник, невинаги се е казвал Леонард или Лен, както е прието да съкращават името му. Той е роден в Украйна, по онова време част от Съветския съюз, но през 1977-а заминава за САЩ, зарязвайки Московския институт за транспортни инженери в четвърти курс. Получава американско гражданство през 1981 г., като сменя името си Леонид на Леонард. Неговият състудент и бизнес партньор Виктор Вакселберг неколкократно призовава приятеля си да се върне в Русия, но винаги получава един и същи отговор: "Никога." И защо да се връща към това, от което е избягал? Бидейки в чужбина обаче, Блаватник гради бизнес в родината си и е един от най-значимите представители на едрия частен капитал в Руската федерация.

 

Когато медийният магнат Рупърт Мърдок се натурализира в САЩ, той вече оглавява корпорацията  News Corporation, която основава в Австралия. Започвайки с наследения от баща му губещ вестник, Мърдок постепенно разширява бизнеса си, придобивайки британски и американски вестници. През 80-те години на ХХ в. магнатът решава да стъпи на местния телевизионен пазар, което задължително изисква американско гражданство. Сега Мърдок притежава 14.2 млрд. долара, над 120 издания в пет държави в света, голяма кабелна мрежа, спътникова телевизия, киностудията  21 Century Fox  и други.

 

Патрик Сун Йонг е известен като най-богатия лекар в света със състояние от 12 млрд. долара. Родителите му емигрират в ЮАР по време на Втората световна война. Будният младеж завършва училище на 16 години, а когато е малко над 20-те, заминава на практика в Калифорнийския университет в САЩ. Патрик Сун Йонг се прочува като хирург, който се опитва да лекува диабета чрез трансплантация на клетки от панкреаса. През 1980-а  основава две фармацевтични компании. Йонг е създател на един от най-ефективните препарати, които минимизират рисковете от ракови заболявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във