Банкеръ Weekly

Съдби

Най-богатият албанец ще бъде президент на Косово

Лидерът на партията Алианс за ново Косово и собственик на швейцарската строителна компания Мабетекс Беджет Пацоли ще е новият президент на републиката. За това се договориха премиер-министърът на Косово Хашим Тачи и Пацоли през миналия уикенд. Тачи оглавява Демократическата партия на Косово, която победи на парламентарните избори през декември 2010-а. Напоследък той водеше преговори с Пацоли за създаване на управляваща коалиция. Отначало Демократическата пария се опита да постигне съгласие с политическата сила на премиер-министъра Рамуш Харадинай - Алианс за бъдещето на Косово, но получи отказ.
В рамките на постигнатото съглашение Тачи ще остане премиер-министър на Косово. Демократическата партия ще назначи един вицепремиер, осем министри, както и говорителя на парламента. Алианс за ново Косово пък ще бъде представена в правителството от един вицепремиер и четирима министри.
Аз преуспях в бизнеса, дайте ми шанс в политиката, заяви навремето в едно интервю Беджет Пацоли. Той е убеден, че знае как да реши икономическите проблеми на Косово. Според него държавният глава трябва да има същата безгранична власт, каквато притежава главата на едно албанско семейство.
Беджет Пацоли е гражданин на Швейцария и най-богатият албанец в света. Собственик е на строителната компания Мабетекс и на хотелската верига Даймън Суис груп, която има сгради в цял свят. В началото на 90-те години на ХХ в. Мабетекс стъпва на руския пазар и изгражда няколко обекта в Якутия. Там Пацоли се запознава с тогавашния кмет на Якутск Павел Бородин, който през 1993-а оглавява административно-стопанското управление в Кремъл. В средата на 90-те Мабетекс получава поръчки за реконструкция на първия корпус на Кремъл, президентската резиденция Шуйская Чупа, Държавната дума, Съвета на федерациите, Сметната палата и други обекти. През 1998-а Главната прокуратура заподозря Пацоли, че е получил договорите за реконструкция на Кремъл срещу големи подкупи за чиновници от обкръжението на Борис Елцин. През януари 1999-а по искане на Русия швейцарските власти извършиха обиск в офиса на компанията Мабетекс в Лугано. Пацоли бе разпитан лично от Карла дел Понте, която по онова време е главен прокурор на Швейцария. През юни 2000 г. местните власти предявиха на албанеца обвинение за пране на пари и за подкупи в размер на 4 млн. долара. През декември същата година делото срещу Пацоли в Русия е прекратено поради липса на състав на престъплението.
Прокуратурата в Женева обвини в пране на пари и участие в престъпна организация и Павел Бородин. През 2001-а чиновникът беше задържан в САЩ и екстрадиран в Швейцария, където отначало беше изпратен в затвор, а после освободен под гаранция. Друг фигурант в шумното дело бе шефът на компанията Мерката Трейдинг - Виктор Столповских. Обвинението в Швейцария твърдеше, че срещу контрактите за реставрирането на Кремъл Бородин и семейството му са получили 25 млн. долара. Прокуратурата подозираше, че комисионите, получени по незаконен начин, са минавали през офшорна фирма, а Швейцария е служила като място за получаване на продукта на корупцията и прикриване на следите им. През март 2002-а делото беше закрито. Обвиненията срещу Пацоли, Бородин и Столповских бяха снети.
В края на 90-те Беджет Пацоли влезе в личен конфликт с главния прокурор на Руската федерация Юрий Скуратов, който започна дело срещу Мабетекс, а след това бе принуден да напусне поста си. През октомври 1999-а бизнесменът заяви в ефира на ОРТ, че компанията му финансирала покупката на 14 костюма на Дзеня за главния прокурор. През август 2000-а Пацоли спечели иск за клевета срещу Скуратов и получи компенсация от 5 хил. рубли. Съдът призна за лъжа твърдението на прокурора, че шефът на Мабетекс е откраднал от Русия стотици милиони долари.
Пацоли се оказвал в центъра на корупционни скандали не само в Русия. През 2007-а сръбските вестници писаха, че бизнесменът е подкупил специалния посланик на генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари, за да лобира идеята за независимост на Косово. Да напомним, че именно Ахтисаари предложи плана за отделянето на Косовския край от Сърбия. Говореше се, че източникът на данните за корупция е немското разузнаване. Представители на Ахтисаари нарекоха обвиненията пълна глупост.
През март 2009-а президентът на Малдивите Махамед Нашид възложи на полицията да извърши разследване на действията на кабинета на министрите, признали независимостта на Косово. Опозицията твърдеше, че правителството е получило 2 млн. долара от Пацоли. Самият собственик на Maбетекс окачестви обвиненията като спекулации на сръбското правителство. Министърът на външните работи на Малдивите Ахмед Шахид също отрече всички обвинения, заявявайки, че признаването на Косово е било естествено за една изцяло мюсюлманска държава, каквато е Малдивската република.

Facebook logo
Бъдете с нас и във