Банкеръ Weekly

Съдби

Най-безумните рекорди

Акико Обата сред пластмасовото изобилие.
S 250 c8c6c90b d795 42c0 9586 c58e10555551
S 250 bc950f25 2fe6 4332 bfca 6566fdc60e0d

Книгата на рекордите на Гинес навърши неотдавна 60 години. Впрочем и самата тя е рекордьор в някои категории - първо, това е най-издаваната книга със защитени авторски права в цялата история на човечеството. Изпреварва я само Библията, която, съвсем логично, не е обект на такива права. И второ, това е най-често крадената книга от обществените библиотеки.

Годишният справочник съдържа колекция от международно признати световни рекорди, включващи както човешки постижения, така и природни крайности. Някои и от тях са странни, а други - направо безумни.  

Сигурно сте виждали  разноцветните гумени ластичета, които касиерите често използват, за да пристягат пачки с банкноти, а имат и куп други полезни приложения. За да не се губят, обикновено ги събират на топка. Джоел Хоул успял да събере по този начин 700 хил. гумени ластичета и да получи гигантска топка, регистрирайки рекорд в Книгата на Гинес.

Колкото до най-голямата обувка в света, тя се намира в Турция. Дължината й е 5.5 м, а височината - 1.83 метра. Изработена е от кожа и побира 30 човека.

Германецът Саймън Елмор е световен рекордьор по брой на коктейлни сламки, които може да напъха едновременно в устата си за 10 секунди. Засега е стигнал до 400 и вече шеста година никой не успява да надмине постижението му.

За разлика от Елмор, турчинът Мехмед Йозирек не си е мръднал пръста, за да попадне в Книгата на рекордите. Достатъчно било просто да обяви размера на носа си, който е най-дългият в света - цели 8.8 сантиметра.

Австралийски библиотекар попадна в Книгата на световните постижения, след като в продължение на 26 години колекционирал  пуха, който се събира в пъпа му. И тъй като човекът е не просто идиот, а и библиотекар - педантично документирал находките си - по време и по цвят.

Затова пък 13-годишният калифорниец Джордан Ромеро е постигнал съвсем приличен и предизвикващ уважение рекорд. Въпреки крехката си възраст той вече е успял да покори Еверест.

Фин Кехлер се е увековечил, задържайки 43 охлюва върху лицето си за 10 секунди. Но и това не е всичко - той го направил, за да надмине предишния рекорд от 36 охлюва, което означава, че хората, упорстващи в това изключително "смислено" начинание, са повече от един.

Ван Дик пък фигурира в Книгата, защото успял да облече 227 тениски една върху друга. Струва ли си да споменаваме, че и той е надминал предишния рекорд, който пък е надминал предишния...

Домашните любимци не изостават от хората. Котарак от Тексас например  държи постижението за най-дълъг скок от място - цели 182.88 сантиметра. Така че, ако ви мързи сам да се упражнявате, тренирайте домашния любимец.

Великобритания е държавата, която се е прославила с най-голям брой хора, преминали по улиците в костюми на пингвини. Става дума за 373-ма ентусиасти, чието постижение още не е надминато. Друг е въпросът кому е нужно това.

Японката Акико Обата е съвсем различен случай. Тя е истински колекционер и се отнася  съвсем сериозно към своето хоби. Обата притежава най-голямата в света колекция от пластмасови реплики на храна - над 8 хил. броя изкуствени кифлички, банички, плодове, зеленчуци, суши и други. Което показва, че за упорития и последователен човек няма невъзможни неща.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във