Банкеръ Weekly

Съдби

Най-баналните подаръци

Всяка година преди Коледа и Нова година си задаваме въпроса - с какво да зарадваме близките си? Магазините по традиция предлагат универсални подаръчни комплекти, които отдавна са ни омръзнали. Затова е по-добре да се запитаме какво не си струва да купуваме на роднини и приятели за празниците.


Как е според дамите?

Първи в списъка на нежеланите предмети са свещниците, вазите и други подобни предмети за интериора. Да, жените обичат да украсяват "гнезденцата" си с изящни и забавни дреболии, но цялото удоволствие е в самостоятелния избор и съчетаването на едни вещи с други. Така че, ако им подарите нещо блестящо и звънящо, което изобщо не съответства на общия интериор, то със сигурност ще се озове върху някой далечен рафт или ще бъде подарено на друг.


Декоративните свещи са още по-неподходящи от вече изброените подаръци. От една страна, восъчната фигурка на еленче, симпатична елхичка или цвете може да се постави на видно място като украшение. От друга - свещта си е свещ и ако се използва по предназначение, еленчето бързо ще се превърне в парче разтопен восък. В резултат на това декоративните свещи обикновено отиват в кутията с други новогодишни атрибути и се вадят само преди празници. И то само за да приемат в стройните си редици поредната елхичка или цвете.


Плюшените играчки може да се подаряват само в определени случаи. Ако предметът е оригинален или ръчно изработен, ако изобразява любим персонаж или образ на дамата, на която го подарявате, или ако се вписва идеално в колекцията от еднотипни животинки на любимата ви. Във всички останали случаи плюшената играчка ще се превърне в поредната вещ, събираща прах, и само ще заема място.


Никой не спори, че чантичките за козметика са полезно нещо, но тъкмо заради това са най-често подарявани за всички празници. Така че повечето дами обикновено разполагат с по няколко бройки с различни цветове и форми, въпреки че отдавна са си купили чантичка за гримове, която ги удовлетворява с естетичните и функционалните си качества. Единственото, което може да спаси подобен подарък, е оригиналното му съдържание. Опитайте да сложите в чантичката спирала за мигли (черната е универсален вариант), крем за ръце (винаги е необходим през зимата) или скъпа пудра. Друга идея е да я напълните с хубави шоколадови бонбони, които бързо ще бъдат изядени.


Комплектите с измиващи продукти са може би най-баналният подарък. Влезте в който и да било магазин за козметика преди празниците и те веднага "ще цъфнат" пред очите ви. Това е и причината да се купуват в такива обеми и количества. Обикновено продуктите са разположени в красива кошничка, увити в луксозна хартия и украсени с разноцветни панделки. Само че всички тези финтифлюшки ще отидат почти веднага в кошчето и тогава в ръцете на приятелката ви ще останат два гела за душ, шампоан и някакъв ароматизиран сапун. Мислите ли, че тя не разполага с такива? Или че никой преди вас не се е сетил да й подари подобен комплект? Впрочем такива продукти също са въпрос на индивидуален избор и повечето дами разполагат с гелове и шампоани, които са идеални за тяхната коса и кожа.


И накрая да препоръчаме нещо подходящо. Това са предмети със символа на настъпващата година. Те ще ви свършат идеална работа, ако се чудите какво купите за хора, които не са ви особено близки. Например колеги, състуденти, съседи или далечни роднини, за които не сте планирали нещо специално, но би било грубо да не се "отчетете". В този случай скромният сувенир говори за вашето внимание и вежливост. Но ако го поднесете на някой близък, ефектът ще е обратен. Подобен подарък подсказва, че ви е домързяло да измислите нещо лично и затова сте избрали най-очевидното и баналното.


Как е според мъжете?

Козметиката и всякакви средства за грижа за кожата определено са сред неподходящите подаръци. Вярно, че броят на мъжете, които поддържат лицето си повече от дамите, расте. Но повечето не използват нищо друго освен обичайните продукти за след бръснене и дезодоранти. Обикновено техният избор е резултат от дългогодишно прилагане на метода - проба-грешка - и едва ли биха сменили "своя" оптимален продукт с друг, пък бил той и на известна марка.


Но най-неудачният вариант са сувенирите и аксесоарите за автомобил. Мъжете, които притежават коли и обичат да шофират, се отнасят особено ревниво към превозните си средства. Понякога на дамите им се струва, че куче с клатеща се глава ще изглежда прекрасно в автомобила на техния избраник. Всъщност то само ще предизвика у него желанието да откъсне главата на играчката. Затова не си струва да купувате подаръци, свързани с автомобила на близките ви, без да се консултирате предварително дали имат нужда от тях и от какво всъщност имат нужда.


Дамите обичат да подаряват вратовръзки, бельо и тениски. Този вариант, според социологическите анкети, всяка година влиза в тройката на най-популярните подаръци. Представете си колко мъже са получавали такива "изненади" предвид факта, че за всяка Нова година от 15 до 25% от дамите им подаряват бельо и вратовръзки. Това със сигурност им е омръзнало. Да не говорим, че може да не сте улучили размера или да сте избрали цвят и материя, които не харесват.


Мъжете често получават новогодишни сувенири от рода на свещ, оловен войник или играчка за елха. Подобни вещи обаче са дългогодишен лидер в социологическите анкети за най-купуваните подаръци. Така че представителите на силния пол имат дори повече излишни дреболии, отколкото слипове и тениски. И изобщо не ги харесват, смятайки ги за ненужни вехтории, които замърсяват жилището, нямат никаква практична стойност и подлагат на съмнение тяхната мъжественост.


Все пак нека дамите подаряват това, което са решили. Мъжете със сигурност ще му се зарадват, защото са егоцентрици и вниманието на любимата им е най-важно за тях. Стига да не е нещо съвсем неподходящо - като шал на "Левски" за фен на ЦСКА или ключодържател със символа на Mercedes за собственик на Toyota. Както и подаръци от серията "аз ти го купих за себе си". Например кухненска техника, която мъжът ви не ползва, но пък ви върши идеална работа, или процедура за епилация в козметичен салон. Подаръкът трябва да бъде лично за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във