Банкеръ Daily

Съдби

Над 60 изложителя показват минерали и скъпоценни камъни в “Земята и хората”

От 6 до 8 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVІІ-то софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили 60 изложителя от нашата страна, Армения и Афганистан.Това са фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия. 

Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България - награда “Доц. Ангел Ангелов” (съвместно с Клуб на лапидарите в България) и „Най-добро художествено изделие от минерал или фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 14.00 часа на 8 октомври (събота).
За децата : „Треска за злато” 

На 8 и 9 (събота и неделя) ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица. 

Много деца вече познават Геоложкия кът в музея, който работи целогодишно. Заниманията са адаптирани за деца от всякаква възраст. В него се запознават с минералите и разгадават тайните на планетата Земя.  Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning. 
Освен постоянната експозиция на музея, може да видите:

- Временна експозиция „Сътворени от водата“, представяща минерали, образувани от „чиста, бистра“ вода. Водата е навсякъде около нас. Приемаме я като нещо много обикновено и добре познато. Посетителите ще останат изненадани от възможностите на „обикновената“ вода да твори.Тя разтваря и пренася най–различни химични елементи, от които „израстват“ кристали и истински произведения на изкуството. Показани са минерали от България и целия свят. Общото между тях е, че са родени от съзидателната сила на чистата бистра вода. Временната експозиция е представена в 2 витрини, а образците в нея не са показвани пред широка публика до този момент.

- Временна експозиция, включваща част от новите постъления във фондовете от сезон 2016/2017 година. По случай 30 годишнината на музея много колекционери от цялата страна изявиха желание да дарят свои находки. За първи път в експозицията на новите постъпления присъства самостоятелна витрина с дарения от facebook приятелите на музея.

- Временна експозиция „Поезията на камъка” – представени са минерали като: диаманти, рубини, сапфири, смарагди, перли, кехлибари, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.
- Временна експозиция „Колекционери гостуват на музея - минерална колекция Димитър Иванов”. 

Работното време е от 10.00 до 19.00 часа, вход с билети от 1 лв. за всички посетители. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във