Банкеръ Daily

Съдби

Над 200 кораба ще "акостират" за елитно състезание в Бургас

Над 200 кораба ще "акостират" едновременно в Бургас през август. Градът ще е домакин на Европейски шампионат по корабомоделен спорт в клас "С".

Очаква се участниците да предложат за оценка от журито над 200 елитни модела, разделени в 8 категории. Така бургазлии и гостите на града ще видят в умален вид атрактивни ветроходни, исторически и съвременни кораби, диорами, миниатюрни модели и модели на кораби, построени в бутилка. 
Някои от експонатите са оценени на хиляди евро. Цялата армада ще бъде строена и "закотвена" в Културен център "Морско казино". 

Моделите ще бъдат оценявани от три съдийски комисии, съставени от експерти международна категория.Оценката се извършва на база представената от състезателя конструктивна документация, като се акцентира върху точността и ювелирната изработка на всеки модел. Главен съдия ще е Мартин ван Гелдерен от Холандия, а останалите арбитри са от Франция, Италия, Хърватска, Чехия, Полша, Румъния, Беларус, Русия и Украйна.

Освен от изброените страни, в Бургас ще пристигнат състезатели от Словакия, Казахстан, Швеция, Германия. Нашата страна ще бъде представена от Национален отбор с 18 състезатели (мъже и жени) и 6 юноши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във