Банкеръ Weekly

Съдби

На Северния полюс се събират всички меридиани

На 1 май през 1978 г. японецът Наоми Уемура става първият човек, достигнал сам Северния полюс - най-северната точка на Земята, диаметрално противоположна на Южния полюс. На Северния полюс във всички посоки е юг. Тук се събират всички меридиани, така че всяка географска дължина е вярна за Северния полюс.

Докато Южния полюс се намира на материка, Северният е разположен в средата на Северния ледовит океан, като водите са почти целогодишно покрити от постоянно изместваща се ледена покривка. Поради това не е практично построяването на постоянна станция на Северния полюс. СССР и Русия правят много "дрейфни станции", които са построени на или близо до полюса. В началото на XXI век проучванията показват, че Северният полюс може да остане без лед за сезон поради топенето на ледниците, като това е възможно да стане и в следващите 50 години.

Дълбочината на океана при Северния полюс е 4 261 метра. Смята се, че най-близката до него земя е остров Кафеклюбен, близо до брега на Гренландия, който отстои от полюса на около 700 километра.

Още от 16 век е разпространено правилното схващане, че Северният полюс се намира насред море (наричано през 19 век Полиния или Отворено полярно море) и до него може да се достигне с кораб в периоди от годината, през които ледът е стопен или е тънък. Организирани са няколко експедиции с цел намиране на път до полюса. Повечето от тях използват китоловни кораби, вече широко разпространени в студените географски ширини.

Едва на 6 април 1909 г. американският военноморски офицер и полярен изследовател Робърт Едуин Пири (Robert Edwin Peary,1856-1920 г.), заедно със спътника си негъра Матю Хенсън и още четирима ескимоси (Зиглу, Енингва, Уте и Укеа), с пет шейни и 40 кучета достига Северния полюс. Там групата прекарва 30 часа, като пресича във всички направления околополюсния район. На 24 април експедицията се завръща в изходната си база – нос Колумбия. Пътят до полюса (1500 км отиване и връщане) бил преминат за 37 дни, а обратният – само за 16 дни. Тогава Пири е на 53 години и постига мечтата на живота си. Правителството на САЩ присвоява на своя национален герой контраадмиралско звание и му присъжда пожизнена пенсия. удостоен с високи награди и от географски дружества и академии на различни страни.

През 1917 г. Пири издава книгата "Secrets of polar travels", ("Тайни на полярните пътешествия"), в която описва своя наситен с динамика и постоянно търсене живот и начините, методите и способите за успех на предприета която и да е полярна експедиция.

На Северния полюс, слънцето е постоянно над хоризонта през летните месеци и непрекъснато под хоризонта през зимните месеци. Денят трае 187 денонощия, а нощта 178. При това денят и нощта се сменят благодарение на въртенето на Земята около Слънцето, а не въртенето около оста. Изгревът е точно преди пролетното равноденствие (около 19 март).

Полярната нощ и периодите на здрач често "оцветяват" снега и леда в синьо.

Северният полюс е значително по-топъл от Южния, защото се намира на морското равнище в средата на океан (който действа като източник на топлина), вместо на голяма надморска височина върху континентална земна маса.

Зимните (януарски) температури на Северния полюс може да варират от около -43 °C до -26 °C. Летните температури (юни, юли и август) път са средно около точката на замръзване (0 °C). Най-високата температура, записана някога тук, е 5 °C - много по-висока, отколкото рекорда на Южния полюс от минус 13.5 °C.

Ледовете на Северния полюс са обикновено около 2 до 3 м в дебелина, въпреки че на места има значителни различия, и от време на време на движението на ледени късове става причина на повърхността да избива чиста вода. Проучванията показват, че средната дебелина на леда е намаляла през последните години. Този спад се дължи на глобалното затопляне, въпреки че това заключение се оспорва от някои. Различни научни доклади също прогнозират, че в рамките на няколко десетилетия на Северния ледовит океан ще бъде изцяло свободен от лед през летните месеци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във