Банкеръ Weekly

Съдби

На поклонение в Гетсиманската градина

Гетсиманската градина е сред култовите места, свързани със Страстите Христови. Това обстоятелство я прави интересен религиозен и туристически обект.

Гетсиманската градина в наши дни е неголяма по площ (47 x 50 м) в местността Гетсимания (в превод, буквално "маслинени насаждения"), традиционно почитана като мястото, където Исус Христос се моли в нощта на ареста му.

Днес в градината растат осем много стари маслинови дървета, чиято възраст според някои данни е над 2000 години. По времето на Исус целия скат към долината Кедрон на западния скат на Елеонския хълм е бил залесен от маслини. Мястото се намира източно от стария Йерусалим.

От евангелията е известно, че тук в деня на предателството на Юда Искариотски (Велики четвъртък) Исус произнася гетсиманската молитва.

През IV век тук е построена византийска църква, която по време на последната Персийско-византийска война (602-628 г.) е разрушена. В средата на XII век след превземане на Йерусалим е построена нова църква, която по-късно също е унищожена.

От 1681 г. Гетсиманската градина е собственост на ордена на францисканците, като от 1848 г. градината е оградена с тухлена стена.

Днес в Гетсиманската градина се издигат три църкви. След края на Първата световна война по време на Британския мандат в Палестина францисканците издигат Католическата църква на всички народи (1919-1924 г.). Пред олтара й е поставен камък, на който, според преданието, Исус произнася своята молитва. Този християнски храм винаги тъне в полумрак в памет на събитията, разиграли се през нощта на Велики четвъртък срещу Разпети петък.

Северно от Гетсиманската градина се намира православна църква, посветена на Успение Богородично. Построена през XII век на мястото, където през 326 г. майката на император Константин Велики - Света Елена, издига първата църква на мястото на Христовите страдания. Според легендата, в църквата "Успение на Пресвета Богородица" са и гробовете на родителите на дева Мария - свети Йоаким и света Анна, както и на светията Йосиф. В най-ниската част на църквата е гробницата, където апостолите погребват Дева Мария. Тя е повдигната по решение на Шестия вселенски събор (680/81 г.). Тази църква е на Йерусалимска патриаршия и на арменската общност в Светия град.

Църквата "Света Мария Магдалина" е на Руската православна църква. Построена е в годините 1885-1888 г. от император Александър III в памет на майка му - императрица Мария Александровна, и посветена на вярната мироноска Мария Магдалина. Църквата е изградена в типичния за Москва руски архитектурен стил, увенчан с куполи под формата на луковици. Интериорът на иконостаса е от бял мрамор с бронзови орнаменти, а подът е от цветен мрамор. В храма се съхраняват икони на Василий Верешчагин. Днес църквата е част от женския Гетсимански манастир на Витанската общност на Задграничната руска православна църква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във