Банкеръ Daily

Съдби

На Капитолия е запален олимпийският огън

Piazza del Campidoglio, на върха на Капитолийския хълм, с изглед от фасадата на Palazzo Senatorio.

Рим е столицата на Италия и на област Лацио, администартивен регион в Централна Италия. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Ватиканът аклав в Рим в, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и седалище на папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове.

Градът съществува от 2800 години, известен още като "la Città Eterna" („Вечният град“), "l' Urbe" (от латински Превъзходен град) или "Градът на Седемте хълма".

Капитолият (на италианска: Campidoglio или Monte Capitolino) е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, на запад от Форума.

Капитолият е неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим. На северното му възвишение се намирала твърдината Arx, на чието място днес е построена църквата "Санта Мария ин Арачели", а на южното - етруският храм на Юпитер, в който той бил почитан заедно със съпругата си Юнона и дъщеря си Минерва, оформяйки капитолийската трида (6 в. пр.н.е.). Храмът е започнат от петия цар на Рим Тарквиний Приск, и е считан за най-големия и красив храм в града. В подножието му - между Курията и храма на Съгласието - се намирал затворът Carcer Matertiemus.

Капитолийският хълм е свързан с много забележителни събития в римската история. Марк Юний Брут и другите убийци се заключват в храма на Юпитер след убийството на Юлий Цезар. Там умира Тиберий Гракх. Откъм река Тибър се издигала прочутата Тарпейска скала, откъдето били хвърляни осъдените на смърт политически затворници.

С Капитолийския хълм е свързана и известната легенда за гъските, които спасили Рим. През 3 в. пр.н.е. галите навлизат в древна Италия и обграждат Рим. Имат огромно числено превъзходство. Свещените гъски от храма на Юпитер, намиращ се на хълма Капитолий, усещат пълзящите по стените на града гали и надават крясък, с който събуждат не само заспалите стражи, но и всички жители и така спасяват Рим.

На Капитолия е запален олимпийският огън за Седмите зимни олимпийски игри в Кортина д’ Ампецо, проведени през 1956 година.

През 1537 г. Микеланджело оформя по поръчение на папа Павел ІІІ на върха на Капитолия красив площад (Piazza del Campidoglio), който е заобиколен от трите страни от два съществуващи двореца и един нов, а отпред е свързан с намиращия се в подножието град с широка стълба (на италиански: cordonata).

Днес в дворците е разположен внушителен музеен комплекс - Musei Capitolini, в които се съхраняват много образци от римската култура от различни периоди, включително и статуята на вълчицата с Ромул и Рем.

В една от парадните зали на музея през 1957 г. е подписан Договорът от Рим, считан днес за начало на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във