Банкеръ Weekly

Съдби

НА ЕДНА БОМБА ОТ ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Четири злополучни минути от мача Левски - Сиони може да се окажат напълно достатъчни, за да провалят двугодишния старателен труд на Станимир Стоилов и неговите футболисти. Мечтата за участие в Шампионската лига - участие, което коренно би променило финансовото състояние на клуба - е сериозно застрашена, след като още първият двубой на тима в турнира трябваше да бъде прекъсван заради хвърлени по играчите бомбички и факли. Дисциплинарната комисия на УЕФА тепърва ще обсъжда какво наказание да наложи на българския шампион, но при всички случаи то ще бъде по-тежко от всички досегашни. Това напълно обяснява и възмущението на клубните шефове, които ден след мача в специална декларация обявиха случката за организирана провокация, целяща прекратяване на срещата, служебна загуба в двубоя, лишаване от домакинство и дисквалификация от евротурнирите в момент, в който влизането ни в Шампионската лига изглежда реално. Не останаха по-назад и ръководителите на БФС, които пък писмено призоваха вътрешния министър Румен Петков служителите му по-стриктно да спазват Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.
В праведния си гняв си обаче спортните деятели са пропуснали два важни момента. Първо, борбата с футболното хулиганство не става с декларации и писма. И второ, минутите лудост на Герена, които удрят по двугодишния труд на футболистите, всъщност са резултат на двугодишното (че и повече) бездействие на техните началници.
В България упреците към полицията рядко са незаслужени, но в конкретния случай вината не е само на служителите от МВР. В БФС, ако си бяха дали труда да прочетат по-внимателно закона, към чието прилагане призовават министър Петков, щяха да забележат, че гарантирането на реда и сигурността при спортни състезания е задължение на собствениците и ползвателите на спортни обекти, както и на лицата, които организират състезанията (чл. 7, ал. 1). Те са длъжни да назначат специален отговорник по сигурността, който именно организира на всички входове на стадиона контрол за внасянето на забранени предмети, алкохол или наркотични вещества (чл. 13). Собствениците на Левски, които инвестират сериозни средства в отбора, са прави да недоволстват срещу гаменските прояви (за които само миналия сезон платиха над 90 000 евро глоби). Но не беше ли логично, особено с оглед на досегашния опит, те сами да вземат мерки - да сменят охранителната фирма, ако тя не може да си свърши работата, да наемат допълнителни сили, най-после да задействат и вътрешния контрол във фенклубовете, който според западноевропейския опит е най-ефикасният метод за борба с изстъпленията.
Навсякъде по света редом със запалянковците, които ходят по мачове от любов към футбола или клуба, има и такива, които го правят само заради прилива на адреналин. Дали ще си го осигурят с бомби, бой с полицията, или с вражеската агитка, не е важно. Често подобни хора са свързани и с организираната престъпност. Пред БАНКЕРЪ източници от полицията твърдят, че в синия сектор Б попадат и хора, работещи за люлинския наркодилър Христо Вартерян - Исуса. Очевидно е, че на тях и декларациите, и дори молбите на Наско Сираков трудно ще подействат.
Колкото до наказанието, което ще бъде наложено на Левски, възможностите са много. За сходно провинение (включително уцелване на вратаря на гостите с метална тръба) испанският Депортиво се отърва само с голяма парична глоба. От друга страна, заради една-единствена бомба италианският Фиорентина бе изхвърлен от Купата на УЕФА преди време. Най-пресният пример е с Интер, който заради буйствата на публиката в полуфинала на Шампионската лига с Милан отнесе служебна загуба и нареждане да играе следващите си шест домакинства при закрити врати. Между другото според дисциплинарния правилник на УЕФА за рецидив се смята повтаряне на нарушението в рамките на 5 години. За Левски това е шесто подобно провинение само за последните 12 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във