Банкеръ Daily

Съдби

На Атанасовден зимата си отива

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.

Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.
Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия.

Според народните поверия Свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летния Св. Атанас го облича, за да дойде зимата.

На Атанасовден, както и на Антоновден (17 януари), празник имат ковачите, железарите, ножарите и налбантите. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите.

Според българската народна традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на роднини и съседи против лоши болести. Пекат се и питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. На много места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във