Банкеръ Daily

Съдби

На 41 г. Христо Проданов остана на най-високия връх в света Еверест

Проданов е осъществил многобройни изкачвания в планините в България, в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

На днешния ден през 1984 г. Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва първенецът на Земята - връх Еверест (8848 м) в Хималаите. При завръщането си, два дни по-късно, спускайки се обратно към базовия лагер, той загива.

През 1984 г.Христо Проданов е част от екипа на националната експедиция до Еверест. Той е утвърден за заместник-ръководител по техническите въпроси. На 20 април 1984 г. в 18.15 ч. Проданов се изкачва на връх Еверест - сам и без кислороден апарат, по Западния гребен, по "Жестокия път". На върха остава 33 минути. Оставя камерата си на върха (впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза по тъмно, по собствените си стъпки - нещо, което нито един алпинист в света не го е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8700 метра. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест - сам и без кислород, остава завинаги на тази височина. Христо Проданов е 155-ият алпинист изкачил се на Еверест.

По неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на около 8700 метра.

На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май - и от Кирил Досков и Николай Петков, които слизат по Класическия маршрут по непалските склонове и правят пълен траверс на масива. След словенците и българите, никой алпинист не е минал по Западния гребен.

Христо Проданов е и първият българин, стъпил на осемхилядник - връх Лхотце (8516 м, през 1981 г.). Посмъртно е награден с орден и почетното звание "Герой на Народна република България".

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат Кремиковци. С алпинизъм се занимава още от юношеските си години. През 1961 г. завършва ЦПШ „Мальовица“. Проданов е осъществил многобройни изкачвания в планините в България, в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

Еверест (на тибетски -Джомолунгма: "Богинята-майка на света", на непалски - Сагарматха: "Високо в небесата") е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята. Върхът се намира в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Най-високият връх на Земята е наречен така на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830-1843 година. Откъм Непал е разположен в Националния парк Сагарматха, който е биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във