Банкеръ Weekly

Съдби

Мълчаливият гуру на дизайна

В края на август се случи това, от което се страхуваха всички фенове на продуктите на Apple - главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Стив Джобс съобщи, че се оттегля. Въпреки това въпросът, който вълнуваше мнозина, не бе кой ще е неговият приемник, а дали Джонатан Айв ще остане във фирмата. Става дума за старши вицепрезидент по промишлен дизайн на Apple и фактическия създател на дизайна на продуктите, превърнали се в световни хитове - плеъра iPod, компютъра iMac, смартфона iPhone и таблета iPad. Елизабет Втора, Дмитрий Медведев, Тони Блеър и Джордж Буш са само част от известните личности, които не се разделят с устройствата, чиято външност е измислил Айв.


Кой е Джонатан Айв?

Помещенията, в което работят Айв и екипът му, се се охраняват от отдела за вътрешна сигурност, а достъпът на редовите служители до тях е закрит. Те са оборудвани по последна дума на техниката и дори включват собствена столова. Така че сътрудниците няма нужда да излизат за обяд, където случайно могат да се разбъбрят за работата си на чаша кафе с някой колега. Такива са правилата, установени в отдела за промишлен дизайн на компанията Apple, който Джонатан Айв ръководи вече 13 години. В случая секретността е съвсем уместна - десетки милиони любители на марката чакат поредния продукт като манна небесна. И никой на бива да разбере над какъв бестселър работи творческият екип под ръководството на Айв.


Това че всяко ново устройство на Apple автоматично се посреща с бурен възторг, личи от числата: от юни 2007-а, когато на пазара започват да се продават първите телефони iPhone до края на същата година, са реализирани 3.7 млн. апарата, а само през второто тримесечие на тази година - 20.3 милиона.


Дизайнерският талант на Джонатан, или Джон, е еднозначно уникален, макар че самият Айв прави противоречиво впечатление. На пръв поглед той напомня главорез скинхед, но всъщност е най-милият и най-възпитаният човек, който някога сте срещали - твърди редакторът на сайта за техника на Apple Линдър Каний.


Айв е роден през февруари 1967-а в Чингфорд, Великобритания, в семейство на учители по дизайн и технологии. Родителите на Джонатан се преместват в Стафордшир в началото на 80-те години на ХХ в., когато бащата става училищен инспектор. Налага се Джони също да смени училището в родното си градче. Преместване обаче се оказва съдбоносно - в новите класните стаи той се запознава с бъдещата и съпруга Хедър Пег. Двамата имат близнаци. Като всеки британски тийнейдъжр по онова време Айв е фен на култовите музикални групи, но най-много обича да слуша Роджър Уотърс от легендарната Pink Floyd. И дори бие барабаните в състав, който свири мек вариант на рока.


Интересът към дизайна се проявява в Джонатан още преди да тръгне на училище. Винаги са ме привличали предметите, направени от детайли. Отначало не обръщах внимание на формите им и просто се стараех да разглобя на части всичко, което подлежи на тази операция. По-късно интересът ми нарасна до желанието да разбера защо даден обект има точно такива форми, за какво служи и от какъв материал е направен - спомня си Айв.


Джонатан решава да се посвети на промишления дизайн и за това постъпва в Нортумбрийския университет, където става бакалавър на изкуствата, а след много години и почетен доктор.


Пътят до iPad - а

nbsp;


Към края на обучението си Айв вече има две награди на Кралското дружество по изкуствата, като едната е за дизайн на автоматична касова машина. Затова когато завършва университета, Джони практически вече е легенда в британските дизайнерски кръгове. Не е за чудене, че Клайв Гриниер предлага на Айв през 1989-а да стане съосновател на студиото Tangerine. Впрочем дизайнерът не се задържа дълго в него - британските компании не успяват да оценят по достойнство нито таланта, нито идеите му.


Истинската история започва с една поръчка от Apple. По-късно Гриниер разказва: Айв се свърза с мен и каза, че ще остане още малко в Калифорния, за да се наслади на тамошното слънце, макар че беше зима. Когато се върна, усмивката не слизаше от лицето му и аз разбрах, че от Apple са му предложили работа. Те бяха разбрали, че са създадени един за друг.


Преместването на новото място става през 1992-а. Въпреки това на първо време работата в компютърната корпорация не носи на британеца нито слава, нито признание. По това време дизайнерският екип се подчинява на... изкуствен интелект. А именно на суперкомпютъра Cray, който създава прототипите за нови устройства. Неговите творби се приемат без особен ентусиазъм от купувачите. Новият Macintosh, подготвен за 20-годишнината на персоналния компютър, върху който работи и Айв, се оказва търговски неуспех. Той е скъп и с ужасна външност, а Apple се намира в дълбока творческа криза.


Дизайнерът дори започва да мисли за завръщане в Англия, но щастието най-после му се усмихва. През 1997-а, след 12-годишно отсъствие, се завръща великият и ужасен Джобс. Основателят веднага започва да уволнява водещи сътрудници и изхвърля повечето моделни серии на сметището на историята. Веднъж Джобс надникнал в отдела за дизайн и останал очарован и потресен от разработките на Айв. Това бе изумително взаимодействие между лидер на компания, който цени дизайна и шефа на дизайнерите, който цени компанията - казва бивш колега на Джони, работил с него в продължение на три години.


И наистина, без управленския гений на единия и дизайнерския талант на другия Apple най-вероятно щеше да затъне, въпреки славното си минало на основател на компютърната индустрия. Но съдбата се разпорежда иначе. През 2001 г. се появява разпознаваемият във всички кътчета на света минималистичен, но функционален дизайн, в който ценителите на марката се влюбват незабавно. Те приемат възторжено плеъра с название iPod. С течение на времето Джонатан обновява модела, като прави устройството по-малко, по-тънко и добавя цветни версии. Следва революционният iPhone, а после Айв създава дизайна на таблета iPad. С появата си той ознаменува настъпването на ерата на нови продукти, които са по средата между стационарния компютър и ноутбука.


Британецът започва да получава дизайнерски награди: Най-умен дизайнер на планетата в класацията на Форбс и два пъти Дизайнер на годината, по мнение на английския Музей на дизайна. А през 2009-а става почетен доктор на Кралския колеж за изкуства.


Ябълкова рецепта

nbsp;


Любимата ми шега е надписът върху моя гроб: Тук лежи човекът, което нае на работа Джонатан Айв - смее се Робърт Брюнър, бивш шеф на отдела за промишлен дизайн на корпорацията Apple, който навремето предлага работа на британеца. По думите на Брюнър, Айв винаги е бил дизайнер, който усеща потребителя, неговите предпочитания за формата, материалите и детайлите на продукта и който знае как да обедини всичко това на монтажния конвейер. Впрочем геният си има собствена ябълкова рецепта за успех и вдъхновение. Дизайнерът е просто обсебен от детайЯлното изпипване на всяка дреболия. В края на 90-те години на ХХ в. Стив Джобс го моли да създаде ярки компютри, които впоследствие ще станат първите iMac. Тогава Айв прекарва дни наред във фабрика за карамелени бонбони, търсейки вдъхновение и цветни оттенъци, които да заявят на целия свят, че тези машини не са само за работа, но и за забавление. Другата съставка на рецептата е времето. Една от причините, поради които Айв си тръгва от Tangerine, са скъсените срокове за изпълнение на проектите. Apple предоставя на художника пълна свобода на творчеството, позволявайки му да изпипва образите на новите устройства с месеци и дори с години. Затова не е учудващо, че компанията предлага на пазара само по един-два принципно нови продукта на няколко години.


Разбира се, част от световното признание принадлежи и на неговия екип от дизайнери. Повечето от тях живеят в Сан Франциско и според слуховете заплатата, която получават, е не по-малко от 200 хил. долара годишно, без да се броят бонусите. Самият Айв получава над 1 млн. фунта годишна заплата, но основният дял се пада на възнаграждението му във вид на акции на Apple. Нищо човешко не е чуждо на дизайнера. Въпреки скромния си външен вид той има слабост към скъпите спортни автомобили като Aston Martin и Bentley. Затова пък къщата в Туин Пийкс, прочутият район на Сан Франциско, има само две спални.


След като Стив Джобс обяви оставката си, плъзнаха слухове, че Айв все пак иска да се върне в Англия, където има собствено имение. Други предполагаха, че той заеме мястото на Стив. Така или иначе новият директор вече е назначен, друг е въпросът дали той ще намери общ език с Айв. Защото тъкмо от този съюз зависи бъдещето на цялата компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във