Банкеръ Weekly

Съдби

Мъжът до канцлера

Фестивалът в Байройт е едно от малкото публични места, които съпрузите посещават заедно.

Казват, че Ангела Меркел е изключително сдържана и в известен смисъл загадъчна. Но същата сдържаност е присъща и на съпруга й - Йоахим Зауер, който всячески се стреми да не привлича общественото внимание. Съвместните появявания на двойката на публични места, с изключение на ежегодния Вагнеров фестивал в Байройт, са много редки. Пък и Зауер никога не се е изказва по политически теми.

За разлика от спътниците в живота на други държавни глави, например първата лейди на САЩ Мелания Тръмп, съпругът на германската канцлерка рядко може да бъде видян на вестникарските страници или в телевизионни предавания. Той категорично отказва да дава интервюта, но не защото е стеснителен или поради чувство за малоценност. Йоахим Зауер едва ли има причина за това, тъй като е известен квантов химик, носител на десетки награди за постиженията си. По-скоро става дума за тактичност.

Кариерата на професор Зауер започва през 1967-а, когато постъпва в химическия факултет на университет "Хумболд" в Берлин. Той е един от малцината източногермански учени, получили международно признание без да са членове на Германската единна социалистическа партия на бившата ГДР. Днес Зауер, който е сменил редица длъжности, ръководи група от квантови химици в своята Алма матер.

Когато през 2015-а се носеха слухове, че Ангела Меркел може да получи Нобелова награда за мир за политиката си спрямо бежанците, в научните кръгове се говореше, че е по-редно Йоахим Зауер да получи престижното отличие за постиженията си в химията. Очевидци пък разказват, че на срещата на канцлера с бившия президент на САЩ Барак Обама той непрекъснато наричал съпруга й "професора". 

Зауер и Меркел се запознават през 80-те години на ХХ в. в Берлинската академия на науките, но се женят едва през 1998-а. И за двамата това е втори брак. От първата си съпруга Зауер има двама синове. За останалото в личния му живот се знае много малко. И най-вече от разказаното от самата Меркел. "Ние не говорим непрекъснато за политика - споделя тя в едно интервю. - Но косвено той винаги дава добри съвети". 

Освен операта, Меркел и Зауер обичат природата и от няколко години прекарват годишния си отпуск в Южен Тирол. По думите на известния алпинист Райнхолд Меснер, с когото често извършват преходи, съпругът на канцлерката е умен и независим човек с изключително чувство за хумор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във