Банкеръ Daily

Парижки ескизи

Мостът "Александър III" е популярно място за разходка по всяко време

"Александър III" (на френски: Alexandre III) е пътен мост над река Сена в Париж, често определян като най-екстравагантния и декориран мост в града. Той е един от най-емблематичните мостове в Париж заради архитектурата и местоположението му. Мостът свързва квартала Champs-Elysees с Invalides (Дома на инвалидите) и Айфеловата кула. През 1975 г. е обявен за паметник на френската история. Мостът е построен през 1896-1900 година и носи името на Александър ІІІ, император на Русия, която по това време е съюзник на Франция.

Александър III Александрович (на руски: Александр III Александрович) е император на Русия, цар на Полша, и велик княз на Финландия (1881-1894 г.) от династията Холщайн-Готорп-Романов. Управлението му се свързва с отказ от либералната политика от предходния период, а във външнополитически план Русия се сближава с Франция. Опитите на Александър III да се намесва в политическия живот на България довеждат до прекъсване на отношенията между двете страни.

Неговият син - Николай ІІ, поставя основния камък на моста през октомври 1896 г., а той е открит през 1900 г. по случай Световното изложение в Париж.

Конструкцията на моста е инженерно чудо на 19 век. Тя е авангардна за времето си 6-метрова стоманена дъга, която пресичаща реката с отвор с дължина 107.5 метра. Общата дължина на моста е 160 м, а ширината му е 40 метра. Дизайнът му е от архитектите Джоузеф Касиен-Бърнард и Гастон Кусин. Мостът е открит през 1900 г. за Световното изложение в Париж, както и близките до него Grand Palais и Petit Palais .

Архитектурата на моста е сходна с тази на разположената в близост на десния бряг на река Сена и строена по същото време сграда на Grand Palais. Той е богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне в стил Ар Нуво (на френски: art nouveau, "ново изкуство") или Моде́рн (от френски moderne - съвременен). Той се развива в архитектурата, изящните и приложните изкуства, като е най-разпространен през последната декада на XIX и началото на XX век (до началото на Първата световна война). Ар нуво достига своя връх през 90-те години на XIX век (особено в периода 1890-1905 г.). Ар нуво обхваща всички форми на изкуството и дизайна: архитектура, мебелиерство, художествено стъкло, графичен дизайн, бижутерия, живопис, керамика, металопластика и художествен текстил. Така той създава ярък контраст между себе си и дотогавашните разбирания за разделение на изкуствата на изящни и приложни.

Релефите на нимфи в центъра на моста "Александър III" символизират френско-руския съюз. На четирите си края мостът има огромни 17-метрови пилони, короновани с позлатени бронзови скулптури на крилати коне, представляващи знаменитата "четворка" - Изкуство, наука, търговия и промишленост. Мостът Александър ІІІ свързва Инвалидите на левия бряг с Гранд Пале и Пти Пале на десния бряг. От моста можете да се насладите на изглед към тези сгради, както и към Айфеловата кула и над Сена, което го прави популярно място за разходка по всяко време на деня или нощта.

Виждали сме моста "Александър III" във филмите "Полунощ в Париж" на Уди Алън, "Ангел-А" на Люк Бесон, във видеоклипове и други произведения на изкуството.

В същия дух е построен и мостът "Троица" в Санкт Петербург, замислен като паметник на френско-руския алианс. Той е проектиран от Густав Айфел, а първият камък е поставен през август 1897 г. от френския президент Феликс Фауър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във