Банкеръ Daily

Съдби

Мобилните абонати в света вече са почти 5 млрд. души

Най-много нови ползватели има в Индия

Абонатите на мобилни услуги в глобален мащаб са около 4.9 млрд. души, сочат изчисленията на Ericson за второто тримесечие на 2015 година. Според публикувания доклад на компанията, само в периода април-юни 2015-а са регистрирани над 53 млн. нови мобилни включвания. През последната година мобилният трафик е нараснал с 55%, а всеки месец потребителите на мобилни устройства по света генерират над 4 млн. терабайта трафик.

Изчисленията на Ericson показват, че общият брой на мобилните включвания е 7.2 млрд. души. От компанията изтъкват брой с 2 млрд. по-малко, защото част от абонатите използват по повече от една SIM карта. Данните от доклада сочат още, че равнището на проникване на мобилните връзки в света достига 99%.

През второто тримесечие на годината в световен мащаб са регистрирани 140 млн. нови свързвания към мрежи за мобилен широколентов достъп. Важно е да се отбележи, че 25% е ръстът по този показател само за последната година. В същото време сумарният брой на връзките към подобни мрежи приближава 3.1 милиарда.

Другата любопитна подробност е около достъпа до GSM мрежи. Така например за периода април-юни достъп до него са получили 70 млн. нови потребител, като в същото време броят на потребителите, които имат достъп само до този тип мрежи, е намалял до 80 милиона. На практика се получава, че новоприсъединилите се за "запълнили дупката", образувана от абонатите, които не използват вече GSM мрежи. 

Разбира се потребителите, които не потребяват стария тип връзка, не са се отказали от мобилните услуги, а са премали към други мрежи. Така например в мрежите WCDMA и HSPA са регистрирани 50 млн. нови включвания. При LTE те пък са цели 115 млн., като по този начин общият брой LTE абонатите достига 740 милиона.

Интересно е да се отбележи кои са първенците по най-много нови регистрирани абонати към мобилните мрежи. Може и за някои да е изненада, но на челна позиция е Индия. По време на второто тримесечие в страната на йогите са добавени 12 млн. абонати. След нея е Мианмар със значително по-малко нови регистрации - 5 милиона. В петорката са още Нигерия с 4 млн., САЩ отново с 4 млн. и Бангладеш с 3 млн. абонати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във