Банкеръ Daily

Съдби

Младите японци се отказват от секса и брака

Млада двойка пред един от най-големите магазини за презервативи в света.
S 250 0ad42931 b771 4349 b3a1 9cf681e34952

Любовта и гладът управляват света, но не и Япония. "За да изградиш отношения с някого, се изискват много усилия, така че аз да я харесам, а тя да хареса мен... Това означава да се откажа от всичките си планове за почивните дни", казва със стеснителна усмивка Юсаки Тикасахи. Той е типичен представител на японските младежи, които с удоволствие следят любовните преживявания на героите в анимационните филми, но не искат да създават връзки.

Проблемът не е нов. Още преди няколко години социолозите установиха снижаване на интереса към брака и интимните отношения сред младите японци. През 2011-а местният институт - Japan’s National Institute of Population and Social Security Research, изнесе данни, че 61% от ергените и 49 на сто от неомъжените жени на възраст между 18 и 34 години нямат романтични отношения с когото и да било. А според Японската асоциация за семейно планиране (JFPA) 45% от момичетата между 16 и 24 години "не се интересуват от сексуални контакти и дори изпитват отвращение към тях". По-късно пък бе установено, че 41.6% от 20-годишните младежи никога не са ходили на среща и че 26 на сто от японците до 30-годишна възраст са девствени.

В японския случай констатацията, че "бракът не е цвете за мирисане" придобива мрачен оттенък – през 2014-а почти половината съпружески двойки (44.6%) са признали, че не правят секс. През 2012-а  този показател е бил по-нисък с три пункта. Десет на сто от мъжете и 28.8% от жените определят секса като твърде изморителен, а 4.5% от представителите на мъжкия пол и 5.9 на сто на женския заявяват, че имат хоби, което е по-интересно от интимните отношения.

Струва ли си тогава да се чудим, че сред 41 държави, чиито граждани са участвали в изследване на компанията Durex, Япония заема последното място в категорията "Годишно количество на половите актове"? Местните жители правят секс средно 45 пъти за 12 месеца. За сравнение, намиращите се на предпоследното място сингапурци го правят двойно по-често - 73 пъти. Тази статистика изглежда още по-потискаща предвид факта, че анкетата е проведена през 2005-а и оттогава нещата само се влошават.

В Япония феноменът загуба на интерес към секса е получил названието "синдром на целибата" (целибат - сексуално въздържание или безбрачие). Ситуацията е още по-странна, защото, за разлика от Европа, интимните отношения в Страната на изгряващото слънце никога не са били смятани за греховни или порочни.

Съществуват най-различни теории за причините. Например, че бракът и раждането на дете слагат кръст на кариерата на японката. И тъй като жените трябва да положат изключително големи усилия, за да заемат значимо място в местната корпоративна система, малцина са готови да жертват постигнатото. Според друга теория японските мъже губят мъжествеността си и съответно сексуалната си привлекателност. През 2006-а дори се появи специален термин – "тревопасни мъже". Става дума за млади хетеросексуални японци, които по принцип се интересуват от противоположния пол, но не са готови да играят традиционната си роля - да ухажват, да завоюват сърца и да поемат инициативата. Във всеки случай отговорът на въпроса "Как потомците на самураите са стигнали до там, че да се интересуват повече от роботи и от анимационни герои, отколкото от жени", тепърва ще трябва да се намери.

Липсата на интерес към секса и брака би могла да мине и за една от странностите, с които са известни японците, но тази аномалия изобщо не е безобидна. Естественият резултат от "синдрома на целибата" е намаляването на раждаемостта. През 2015-а жителите на страната са се стопили с почти 300 хил. души и според демографите в средата на ХХІ в. японците ще са с 30 на сто по-малко. Този проблем съществува в много развити държави, но има нюанси, които отделят Япония от общия фон. Преди всичко това са високият жизнен стандарт и доброто медицинско обслужване, с които са свикнали местните пенсионери. А излезлите в заслужена почивка  са предостатъчно - средната продължителност на живота вече е достигнала 80 години и продължава да расте. Гаранцията, че старците ще прекарат последните си дни в удобство и комфорт, са данъците, които постъпват в хазната стабилно и в необходимите обеми. Но ако младите граждани стават все по-малко, а възрастните - все повече, проблемите  са неизбежни.

Германия, чието население също старее, решава проблема с недостига на работна ръка, отваряйки вратите си за емигранти. Което най-вероятно скоро ще се промени, защото новодошлите станаха прекалено много. Но дори при тази ситуация много немци продължават да мислят, че държавата им трябва да приюти всички желаещи, докато в Япония изобщо не се радват на пришълците. Повечето местни жители смятат, че броят на гастарбайтерите трябва да е минимален.

Има и още нещо - говорейки за японската икономика, няма как да не споменем, че родината на Годзила има и огромен, колкото чудовището,  държавен дълг.  Към края на 2014-а той достигна 8.654 трлн. долара и е 246% от БВП. За сравнение, този показател в Гърция за същата година е 177 на сто. Добрата новина е, че обслужването на японския държавен дълг все още струва евтино.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във