Банкеръ Weekly

Съдби

МИСТЕРИОЗНОТО СПАСЕНИЕ НА ПЛОВДИВСКИЯ ЛОКОМОТИВ

Първата седмица на декември донесе добри новини на привържениците на пловдивския Локомотив. Опасността клубът да се разпадне напълно след убийството на практическия собственик Георги Илиев изглежда предотвратена. След проведеното общо събрание на акционерите и след рекордния трансфер на Мартин Камбуров в Обединените арабски емирства окончателно се разбра, че Локомотив има бъдеще. Само дето засега никой не знае какво ще е то. А междувременно сделката с Камбуров е на път да скара няколко български посредници с една от влиятелните европейски мениджърски агенции.

Събранието на акционерите, проведено на 5 декември, трябваше да разсее мъглата около собствениците на клуба, но на практика само я сгъсти.
За всеобщо учудване се оказа,
че главен акционер в ПФК Локомотив Пловдив 1936 АД, с над 90 на сто от дяловете, е ... изпълнителният директор Емил Наков. Остава неясно кога и как тези акции са се озовали в ръцете на Наков, който бе дясната ръка на Георги Илиев във футбола и изигра ключова роля за историческата шампионска титла на Локо от 2004 година. Последната промяна в собствеността на дружеството, отразена в информационната система Дакси, датира още от юли 2001-ва. Според тогавашната регистрация главен акционер с 31 на сто от капитала е Георги Илиев, 13 на сто притежава бившият президент на клуба Федя Миков, а по 6 на сто държат няколко пловдивски бизнесмени, включително и Георги Христолов, синът на президента на вражеския Ботев Димитър Христолов. По онова време Наков е имал само 1.33% от акциите. Според запознати прехвърлянето на собствеността върху изпълнителния директор е само първият ход на наследниците на Илиев
в опита им да разпродадат империята
на покойния бос на ВАИ Холдинг. Самият Наков потвърди, че към клуба има интерес от страна на сериозен инвеститор, но засега преговорите не са дали ясен резултат. Междувременно Локомотив се кани да участва в търга за отдаване на концесия на стадион Тодор Диев.
Два дни след общото събрание бе решен (поне временно) и другият основен проблем в Локомотив - финансовият. Продажбата на звездата Мартин Камбуров на дубайския Ал Ахли бе оформена окончателно в сряда (8 декември), общата стойност на трансфера според дубайски източници е 2 млн. евро. В тази сума обаче влиза и личното възнаграждение на Камбуров по петгодишния му договор. Най-вероятно за Локомотив ще остане малко над милион - напълно достатъчно за издръжката на клуба през 2006-а, както подчерта Емил Наков. Касата ще се попълни и от очакваните продажби на Георги Илиев, Александър Тунчев и Кирил Котев, искани от Левски и ЦСКА.
Колкото и да е спасителен за пловдивчани обаче, трансферът на Камбуров буди и немалко въпроси. Според дубайски източници сделката е била уредена от мениджърската агенция Интернешънъл Спортс Кънсълтинг (International Sports Consulting). Представителят й в България Петьо Костадинов обаче разкри за БАНКЕРЪ, че след като ISC е доставила първата оферта на арабите,
компанията е била прескочена
и преговорите с Ал Ахли били довършени тайно в Истанбул. Не зная кой осъществи трансфера, чух да се споменава името на Яни Димитров. Ние смятахме, че имаме мъжката дума на някои хора, но се оказа, че тя не струва много , обясни Костадинов, който отскоро е и член на борда на директорите на ISC. Той уточни, че лично е предал предложението от Ал Ахли на личния агент на Камбуров Петьо Заберски. После обаче следите внезапно се размили. Не желая да се търси конфликт и скандал в този случай, защото тези неща вредят на всички нас - обяснява Костадинов. - Докато сърби, хървати и румънци отдавна излязоха на европейския пазар и продават добре, ние тук се самоизяждаме помежду си и допускаме външни конкуренти. Всъщност сме принудени да работим с чуждестранни компании, защото за да продаваш играчи, трябва да контактуваш на най-високо ниво в клубовете, а нито един от нас, българските мениджъри, не е допуснат до тях. Регистрираната във Вадуц ISC, в която Костадинов е партньор с Оливер Негел и Брайън Хъмфрис, е
сред влиятелните агенции на Стария континент
Договори с нея имат близо сто футболисти, между които Легвински (Фулъм), Пистоне (Евертън) и Адебайор (Монако), показа справка в информационния сайт Fussbalberater.
Доста е спорно и доколко подобен трансфер е крачка напред в кариерата на самия Камбуров. Въпреки инвестираните стотици милиони долари и мимолетната поява на звезди като Батистута, Ефенберг и Уеа, футболът в Персийския залив си остава на сравнително ниско ниво. Шампионатите на ОАЕ и Катар наистина послужиха като трамплин към Европа на няколко азиатски играчи, но досега няма европеец, който да се е завърнал оттам в големия футбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във