Банкеръ Weekly

Съдби

МИСТЕРИЯТА ЗИДАН ОСТАВА БЕЗ ОТГОВОР

Какво му е казал Матераци? - това без съмнение ще се окаже най-обсъжданият въпрос по света през тази година. Шокиращата постъпка на Зинедин Зидан във финала, която отбеляза края на една от най-забележителните кариери във футбола, очевидно бе провокирана от италианския защитник, но никой не разбра как точно. Един свръхпредприемчив британски букмейкър дори започна да приема залагания по въпроса (примерно 100:1, че Матераци е предложил да му купи перука).
Естествено, споменатият въпрос бе задаван най-често в самата Франция. Съвсем обяснимо, защото в родината си Зидан е много повече от футболист. От него се очаква - ни повече, ни по-малко - да ускори расовата интеграция, да съживи задрямващата икономика и най-после да оправи влошаващото се национално самочувствие на французите (известният коментатор Пиер Бенто го нарича антидепресанта на нацията). Затова и не е чудно, че телевизионното интервю, в което Зидан бе обещал да хвърли светлина върху случая, събра много повече публика от традиционното годишно обръщение на президента Ширак по случай националния празник.
За всеобщо разочарование обаче това интервю съвсем не разсея мистерията и британският букмейкър вероятно никога няма да изплати печалби. Зидан така и не призна какво му е казал Матераци; той само уточни какво не му е казал. Думата терорист, която се появи отначало в пресата, въобще не е споменавана, подчерта Зизу. Той каза тежки думи за майка ми и сестра ми... Когато чуеш подобно нещо веднъж, го преглъщаш, но после го чуваш втори път и трети... Предпочитам да ме ударят в лицето, вместо да слушам такива неща. Затова и реагирах, обясни Зидан. Той отказа да цитира точните думи на Матераци. Постъпката ми бе непростима - продължи той. - Казвам го на глас, защото два или три милиарда души я видяха, и милиони деца. Извинявам се на тях и на техните учители, на хората, които ги учат на добро поведение. Аз самият имам деца и знам за какво става дума. Зидан обаче добави, че не е справедливо да бъде наказан единствено той, а не и провокаторът му. Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе намекнал, че французинът може да бъде лишен от Златната топка, която получи като най-добър играч на първенството.
Самият Матераци обаче се застъпи за Зизу и публично помоли да не му се отнема наградата. Той я получи заради това, което направи на терена. Зидан бе най-добрият, заяви италианецът. Той призна, че е отговорил с обиди на язвителна реплика на французина, но категорично отрече да е споменавал майка му. За мен майката е свещена. Загубих своята, когато бях на 15, и още усещам тази загуба. Иначе винаги съм се възхищавал на Зидан и още пазя една негова фланелка в гардероба си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във