Банкеръ Weekly

Съдби

Минутите слава се продават и купуват

Реплика на ролсройса на Джон Ленън на изложба в Буенос Айрес, предшестваща аукцион.

Колекционирането на лични вещи на знаменитостите е популярен начин да се докоснеш до чуждата слава. На търговете са разпродава като топъл хляб и срещу невероятни суми всичко - от китари, до мръсни носни кърпички на световноизвестни личности. Експертите от аукционните къщи са единодушни, че несменяем лидер в това отношение са предметите, принадлежали на групата The Beatles. И до ден днешен тяхното търсене не стихва, особено в Америка и Европа. Неотдавна на аукцион в Лондон  бяха изтъргувани за 4.5 хил. долара слънчевите очила на Джон Ленън, който ги стъпкал в пристъп на гняв. В продължение на няколко години те принадлежали на колекционер от Йоркшир, който решил, че е дошло време да ги продаде. В комплект с очилата върви и писмо от чичото на Джон, което потвърждава, че са истински.  В него се разказва, че докато спорел с продуцента си по телефона, ядосаният музикант стъпкал очилата и ги хвърлил в кошчето за боклук. Чичо му ги прибрал и след като ги ремонтирал, ги продал на споменатия колекционер.

На голямо търсене се радват и предметите, които са били собственост на  The Rolling Stones, Джими Хендрикс, Елвис Пресли, Мадона, Майкъл Джексън и други. Особено много се ценят вещите, пряко свързани с творчеството на съответния музикант или артист. Например китарата на Джими Хендрикс, с която е свирил на фестивала в Уудсток през 1969-а, бе придобита от съоснователя на Microsoft Пол Алън за 2 млн. долара.

Не по-малко популярни са и нещата от интериора на исторически личности, като, да речем, продаденият в края на февруари телефон на Адолф Хитлер. "Невъзможно е да се намери по-могъща реликва от вещ, използвана някога от най-зловещия човек в историята", отбелязват от Alexander Historical Auctions. Телефонът на фюрера е бил изтъргуван за 243 хил. долара на наддаване в САЩ. 

Историята на произхода е изключително важна за всеки аукционен предмет, защото може да повиши значително неговата ценност и стойност. Често обаче фактите се доукрасяват с користни цели, затова тя не се смята за доказателство, че въпросният предмет е истински. Единственото, което може да потвърди, че една ръкавица или пудриера е принадлежала на прочута личност, е документът за право на собственост. Така се изключват исковете за незаконно придобиване и последващо изземане. В някои случаи сведенията за достоверността на стоката се отбелязват с червен цвят, което значи, че доказателства за законния й произход или придобиване няма. Това е предупреждение към потенциалните купувачи за риск.

Произходът на определена вещ може да се потвърди с официално писмо, подписано например от дизайнера й или с фотография, на която се вижда на кого е принадлежала. Автентичността се установява много по-лесно, ако предметът е част от някаква колекция или върху него има автограф.

За да се предотврати продажбата на фалшификати, търговите предложения задължително се подлагат на експертиза. Обикновено тя се извършва от специализирани агенции или големи корпорации като Professional Sports Authenticator, а не от аукционните къщи. Показателно е, че снимка с автографа на Алберт Айнщайн бе продадена преди идентифицирането й за 6 хил. долара. Шест седмици по-късно, след щателна проверка на автентичността й, RR Auctions продаде същата фотография за 75 хил. долара.

Разбира се, не е задължително човек да участва в аукцион, за да стане притежател на уникална вещ. Достатъчно е да се възползва от онлайн търговете за разпродажби, където вече може да се купи какво ли не. Неотдавна на интернет аукциона eBay бе продадена китарата на Кърт Кобейн, като част от парите от сделката бяха дарени за благотворителност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във