Банкеръ Weekly

Съдби

Милионери от инвестиции в биткойни

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос
S 250 a15ed499 489f 43f2 b1c4 fef26e52ab8a

Финансистите още водят ожесточени спорове дали биткойните и техните аналози са балони, които рано или късно ще се спукат, оставяйки инвеститорите с празни ръце. Междувременно някои хора успяха да направят състояние от криптовалутата, и то срещу жълти стотинки. А порталът Money Morning неотдавна състави и класация на биткойн милионерите.

Първият биткойн вижда бял свят през януари 2009-а. Курсът му към традиционните валути е установен на 5 октомври същата година - един долар срещу 1309.03 биткойна. Не е за чудене, че при такъв нищожен курс и мъгляви перспективи желаещите да ги купуват са малцина. Сред тях е и човекът, който предпочита да нарича себе си мистър Смит. Той инвестира в биткойните 3 хил. долара през 2010-а и днес е милионер.

Смит завършва колеж през 2008-а и веднага започва престижна работа като разработчик на софтуер в голяма компания в Силициевата долина. За пръв път чува за биткойните от свой колега. През 2010-а цената им нараства значително - от 0.008 до 0.08 долара, но пак е смешно малка. Ето защо на виртуалните пари обръщат внимание само хора, интересуващи се от високите технологии като самия Смит. "Скокът на цените привлече вниманието ми, но аз изчаках няколко месеца преди да инвестирам. Исках да науча повече за технологията, която стои зад биткойните", разказва програмистът.

Към октомври 2010-а той вече е готов да купува, но се чуди каква сума да инвестира. И тъй като възнаграждението му е добро, решава да вложи 3 хил. долара. Смит плаща малко над 0.15 долара за биткойн и придобива 20 хил. единици от криптовалутата. Подобно вложение по онова време е изстрел в тъмното дори според мерките на прогресивната Силициева долина. При споменаването на биткойни местните експерти иронично повдигат вежди, но Смит продължава методично да се информира за курса им към долара. Той знае, че играта, която е подхванал, е дългосрочна. През следващите три години мистър Смит продължава да се труди в същата IT-компания и почти забравя за инвестицията си до 2013-а, когато скоковете на стойността на биткойните влизат в новините. "Не можех да повярвам колко бързо расте цената. Тя се вдигаше с 10% всеки ден. Бях нервен и развълнуван, но в същото време уплашен и озадачен", изтъква младият човек.

Когато цената достига 350 долара (тоест биткойнът е поскъпнал две хиляди пъти в сравнение с времето на покупката), Смит продава 2 хил. биткойна. И още толкова след няколко дни, когато стойността им се вдига до осемстотин. Така в банковата му сметка се оказват 2.3 млн. долара.  "Беше пълно безумие - споделя програмистът. - Напуснах и тръгнах на околосветско пътешествие още същата седмица."

Смит е спечелил от криптовалутата общо около 25 млн. долара. Сегашните цени му изглеждат спекулативни и той, като много други, се тревожи, че рано или късно "балонът" ще се спука. Но продължава да държи хиляда биткойна във виртуалната си сметка. Когато го питат дали има вероятност да ги обмени срещу долари, отговаря: "Когато цената достигне 150 хил. долара за биткойн. Аз наистина мисля, че това е реално. Но за да се случи, е необходимо участието на правителствата на много държави и частни компании. По спекулативен път е невъзможно."

На въпроса съжалява ли, че е продал виртуалните си пари твърде рано, Смит казва, че има всичко, за което някога е мечтал. "Пътувам из цял свят, за да се виждам с приятелите си, и няма да имам финансови проблеми до края на дните си. Щях да съм идиот, ако не ги бях продал", отбелязва милионерът.

От началото на 2017-а биткойнът е поскъпнал с 1500 долара - до 2 363.96. При този курс за криптомилионери може да се смятат собствениците на най-малко 400 биткойна. По данни на BitInfoCharts.com такива са 4300 души в целия свят. Особеностите на системата затрудняват идентифицирането им и все пак някои от тях са известни поименно.

Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос се прочуват за пръв път, след като завеждат дело срещу Майкъл Зукърбърг, обвинявайки го в кражба на идеята за създаването на Facebook. През 2013-а те харчат част от получената чрез съда неустойка от 65 млн. долара, за да купят биткойни. Тяхната инвестиция от 11 млн. им носи печалба от 31 хил. процента. Двамата притежават 1.5 млн. биткойна, които се оценяват на 3.55 млрд. долара.

Тридесет и пет годишните Камерън и Тайлър не са просто инвеститори, но и създатели на една от биткойн-борсите - Gemini. Те възнамеряват да създадат и фонд, който да купува биткойни срещу акциите си. Предложението им обаче е отхвърлено от американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси.

Роджър Вер  от самото начало е обсебен от идеята за криптовалутата. Неслучайно го наричат "биткойновия Исус". През 2011-а, когато един биткойн се търгува за 10 долара, той предрича, че през следващите две години тези пари ще надминат сто пъти по доходност всички други активи. Вер е собственик на 300 хил. биткойна, или 709.2 млн. долара. Инвестира в различни прохождащи компании, основани върху идеята за цифровите пари. Освен това оглавява сайта  Bitcoin.com.

Чарли Шрем също като Вер съзира отрано потенциала на биткойните. През 2011-а основава компанията  BitInstant, позволяваща придобиването на биткойни в 700 търговски точки, включително и в магазините на Wal-Mart. Но фирмата не спазва американските закони за борбата с "прането" на пари и през 2014-а Шрем е обвинен, че насочва средства към онлайн пазара Silk Road, където купувачите могат да придобият наркотици срещу биткойни. Осъден е на две години затвор. Сега е един от шефовете на компанията Jaxx, която дава възможност на потребителите да обменят една криптовалута срещу друга. Той притежава 100 хил. биткойна, оценени на 263 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във