Банкеръ Weekly

Съдби

МИЛИАРДЕРИТЕ БЕЗ ДИПЛОМИ

Това са някои от най-богатите хора в света. Малко известен факт е, че те не са завършили колеж, а някои от тях дори и гимназия. Този списък показва, че невинаги зад висшия пилотаж в бизнеса стои диплома за висше образование. Много по-важни се оказват качества като интелигентност, мотивация, кураж, целеустременост, упорит труд и бизнес нюх. Доброто образование обаче далеч не е загуба на време, защото мнозина прекъсват обучението си, но не всички стават милиардери.
Най-популярният незавършил е
Бил Гейтс
чието състояние в момента се оценява на 57 млрд. щ. долара. Малкият Уилям проявявал интерес към компютрите още в началното училище в Сиатъл. Когато бил едва на 14, благодарение на уменията си Гейтс спечелил 20 хил. щ. долара от първата си компютърна програма. След като получил почти оптималния брой от 1590 точки на теста SAT, той бил приет в Харвард. Напуснал го, за да сбъдне мечтата и мисията на живота си - компанията Майкрософт, сочена като монополист на пазара днес. Бил Гейтс така и не завършил обучението си в престижния колеж, но получава почетна научна степен през 2007 г. именно от Харвард, както и от редица други академични институции.
Един от приятелите, убедили Гейтс да напусне колежа, е
Пол Алън
Той самият прекъснал обучението си в Държавния университет на Вашингтон. През 1975 г. заедно с Бил Гейтс създали Майкрософт, но Пол постепенно се дистанцирал от компанията. Той все още притежава над 100 млн. акции от нея, както и 12 професионални спортни отбора, недвижими имоти, дялове в редица компании, сред които и филмовата Dreamworks Studios. По данни на списание Форбс личното му богатство е в размер на около 16 млрд. щ. долара.
Един от основните конкуренти на Майкрософт е софтуерната компания Oracle Corporation, чийто изпълнителен директор и съосновател е роденият през 1944 г.
Лари Елисън
със състояние от около 25 млрд. щ. долара. Бъдещият милиардер посещавал за кратко държавните университети в Илинойс и Чикаго, но се отказал от следването си. Като младеж е работил за корпорацията Ampex. Един от проектите му там бил създаването на база данни за ЦРУ, която нарекъл Oracle. Същото име използвал за своята компания, която основал в далечната 1977 г. с начален капитал от 2000 щ. долара. Днес Лорънс (Лари) Елисън е известен с разточителния си начин на живот - притежава 137-метрова яхта за 200 млн. долара, луксозни автомобили, включително и болида на Макларън от Формула 1, над дузина имоти за стотици милиони в Калифорния, както и няколко самолета, които е лицензиран да пилотира сам...
Списъкът на компютърните магнати без дипломи се допълва от създателя на гиганта Apple Стив Джобс, Марк Цукерберг (Facebook) и Майкъл Дел, който още по време на следването си основал компанията PC's Limited, днес известна като Dell.
Сред милиардерите, прекъснали образованието си, е и прочутият със своята пестеливост
Ингвар Кампрад
Бащата на компанията IKEA страда от дислексия и никога не е посещавал колеж. Още като дете обаче проявил бизнес нюх, търгувайки (и то успешно) с кибрит, риба, коледна украса, химикали и моливи. Когато бил на 17, баща му го възнаградил за успехите му в училище. Находчивият младеж използвал парите, за да основе това, което по-късно се превръща в бизнес империята IKEA и му носи богатство, днес оценявано на 31 млрд. щ. долара.
Подобно на Кампрад
сър Ричард Брансън
също имал дислексия, която му попречила да продължи обучението си и той напуснал училище на 16 години. По ирония на съдбата първото му успешно бизнес начинание било списанието Student (от англ. ез. - ученик, студент). Днес името на Брансън се свързва с гиганта Virgin, който обединява над 360 компании. По-известните сред тях са звукозаписният лейбъл Virgin Records и Virgin Galactic, която планира през 2009 г. да изпрати първите туристи в Космоса.
Един от най-заможните индийски бизнесмени (състоянието му е в размер на около 6.7 млрд. щ. долара), 46-годишният
Гаутам Адани
прекъснал обучението си в колежа на 18 години. Работил в компания за диаманти, а впоследствие основал и своя фирма. Заедно с брат му Мансукхбай започнали да внасят суровини за производство на пластмасови изделия, а дейността им се разраснала след отпадането на митата върху внасяните продукти. Днес създадената през 1988 г. Adani Group е сред най-големите търговски компании в Индия.
Милиардерът, който стои зад Essel Group, също е индиец.
Субхаш Чандра Гоел
напуснал училище едва на 12, на 19 вече търгувал със зеленчуково олио и ориз. Години по-късно създал първия сателитен хинди канал в родината си Zee Television. За по-малко от седем години той превръща Zee в най-популярния телевизионен продукт в Индия и международна мрежа с над 500 млн. зрители в 120 страни. Макар и с незавършено образование, находчивият Чандра е пионер не само в медийния бизнес, но и в още една област. Той е създал и най-мащабните увеселителни и тематични паркове в Азия - EsselWorld и Water Kingdom.
Става ли дума за бизнес, свързан със забавления, има още едно име, което не може да се пропусне. Роденият през 1917 г. в Фресно, щата Калифорния
Кърк Керкорян
е бил ученик само до осми клас. Той е един от хората, формирали днешния облик на Лас Вегас, както и идеолог на изключително успешната концепция за Megaresort - огромен комплекс, състоящ се от хотел, казино, заведения за хранене, барове, търговски обекти и различни атракциони. Керкорян има голям дял от акциите на редица подобни курорти, сред които Bellagio, MGM Grand, The Mirage, Luxor, Mandalay Bay и др. и е президент и собственик на инвестиционната компания Tracinda Corporation. Личното му състояние се оценява на около 18 млн. щ. долара.
Когато изключили
Тед Търнър
от престижния университет Браун през 1960 г., той поел бизнеса с билбордове на баща си след самоубийството му и го превърнал в медийна империя. Магнатът филантроп, основал CNN и TBS, притежава земи в САЩ и Аржентина с около 2 млн. акра обща площ и това го прави най-едрия земевладелец в Америка.
Огромен е размерът и на банковата сметка на
Роман Абрамович - 23.5 млрд. щ. долара, които го нареждат сред най-заможните хора в света. Собственикът на футболния клуб Челси и компанията Millhouse Capital така и не завършва университета, затова пък не може да се оплаче от липса на успешни бизнес начинания.
Предприемчивостта е едно от най-ценните качества, които притежава и модният дизайнер
Ралф Лорън
Още в гимназията той продавал вратовръзки на съучениците си, а през 1967 г. създал модната линия Polo с начален капитал от 50 хил. долара, 28% от която през 1994 г. продава на Goldman Sachs за 138 млн. долара. През годините Ралф Лорън печели световна известност като творец и бизнесмен, както и състояние, оценявано на 4.7 млрд. долара, при това без диплома от модно училище или бизнес колеж.
Много по-внушително е състоянието на магната
Ли Ка-Шинг
- цели 26. 5 млрд. щ. долара. След смъртта на баща му той бил принуден да напусне училище едва на петнадесет, за да се грижи за препитанието на семейството си. Започнал работа в магазина на чичо си. Там продавал часовници, а на 21 вече имал малка компания за производство на висококачествени пластмасови цветя в Хонг Конг. Днес Ли Ка-Шинг е начело на конгломератите Hutchison Whampoa и Cheung Kong. Богатството му в размер на 26.5 млрд. щ. долара го нарежда на 11-о място в класацията на най-състоятелните хора в класацията на списание Форбс.
По данни на същото издание в момента има 1125 милиардери. Поне 73-ма от тях са прекъснали обучението си, но не за да прахосват времето си, а да работят здраво. Списъкът включва и имената на Шелдън Аделсън, Филип Руфин, Стив Балмър, Дейвид Гефън, Аманико Ортега, Джак Тейлър… Очевидно впечатляващата академична автобиография невинаги е необходима за натрупване на огромен капитал, особено когато човек има находчив ум, смелост и малко късмет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във