Банкеръ Daily

Съдби

Милиардери, започнали от нулата

Хауърд Шулц
S 250 f3321213 77ba 4486 ac7d 58d12e9a75f1
S 250 c65193e3 1469 4a56 9b72 1076a9621bc6

Не е задължително да се родиш със сребърна лъжичка в устата, за да постигнеш много в живота. Редица съвременни милиардери са имали твърде скромни финансови възможности в началото на жизнения си път.

Forbes оценява състоянието на Опра Уинфри на 3.1 млрд. долара, но тя е родена в бедно семейство в Мисисипи и е отраснала без баща. В дома й нямало дори вода и електричество. Опра се учела добре, после участвала в конкурси за красота, а след това попаднала в света на медиите. Отначало се трудела в местно токшоу в Балтимор, докато през 1986-а се появява "Шоуто на Опра Уинфри".  "Мисля, че е важно да не позволявате на богатството да ви използва, но вие го използвайте... Големите пари няма да ви променят, освен ако не сте човек, който се определя от парите", твърди тя.

Главният изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц е създал компания с 23 хиляди заведения в 73 държави и с пазарна стойност около 85 млрд. долара. Той казва, че се срамувал да бъде бедно дете, чието семейство е настанено в жилище, финансирано от правителството. Баща му се пречупил, след като се захващал неуспешно с редица дейности, които не му носели нито пари, нито уважение. Но именно тези трудни обстоятелства превърнали Шулц в това, което е днес. "Никога не съм мечтал, че един прекрасен ден ще стана част от фирма, в която ще имам авторитет, да не говорим за създаването на собствен бизнес. Всичко, което се опитвах да направя, е да създам компанията, в която баща ми нямаше възможност да работи", изтъква предприемачът.

Основателят и бивш генерален директор на Oracle Лари Елисън е роден в Ню Йорк, но е израснал в общност на ниската средна класа в южната част на Чикаго. Отгледали го леля му и чичо му, които навремето печелели добре от бизнеса с недвижими имоти, но загубили всичко по време на Великата депресия. Въпреки че е започнал от дъното, днес състоянието на Елисън се оценява на 61.8 млрд. долара, а пазарната стойност на Oracle - на 183 милиарда.

Основателят на Home Depot - инвеститорът Кенет Лагоне, също е започнал от низините. В едно интервю той споделя, че като дете бил "очарован от живота", но не заради материалните ценности. Майка му работела в кафене и го обичала безкрайно, което впоследствие помогнало на момчето да преодолее неудачите и да постигне успех. "Работех като в ада, за да стана част от единия процент най-богати хора в света", споделя Лагоне. Днес състоянието му е 3 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на най-голямото казино в Америка Las Vegas Sands Шелдън Аделсън е роден в семейство на бедни еврейски емигранти и е израснал в беден район на Бостън. Живеел в едностайно жилище заедно с родителите, братята и сестрите си. "Майка ми и баща ми бяха бедни хора. Когато починаха през 1985-а, в банковата им сметка имаше не повече от сто долара. Те даваха всичко за децата си. Говоря за онези, които издират дланите си до кръв, за да се изкачат по стълбата на успеха", казва Шелдън в едно интервю. Той е пожертвал 50 млн. долара за училища в Лас Вегас и Бостън и още 50 млн. за Световния център в памет на жертвите на Холокоста.

Състоянието на Алън Джери се оценява на 1.4 млрд. долара. Израснал е в град Либърти, Северна Каролина, в семейство, което живеело единствено от заплатата на бащата. Наложило се да напусне училище, за да служи в морската пехота по време на Втората световна война. През 1956-а инвестира 1500 долара в основаването на кабелна компания в родния си град. Десет години по-късно бизнесът му прераства в голяма мрежа, работеща в 18 американски щата. Джери продава компанията Time Warner през  1996-а за 2.7 млрд. долара, след което основава фонда за рисков капитал Granite Associates.

Джоан Роулинг невинаги е знаела какво ще сложи на масата си и дали ще успее да нахрани дъщеря си. "Имаше дни, когато буквално нямах пукната пара", спомня си тя. Но това е много преди да напише първата си книга за Хари Потър. Сега всичко се е променило. Само от юни 2016-а до юни 2017-а писателката е спечелила 95 млн. долара и никога не е забравяла да дава средства за благотворителност. Заради пожертвуванията й от 160 млн. долара Роулинг изпадна от списъка на милиардерите. Днес богатството на световноизвестната писателка е 1 млрд. долара.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във