Банкеръ Daily

Съдби

Милиардери създадоха фонд за инвестиции в екологично чиста енергия

Едни от най-богатите хора в света, сред които и шефът на "Майкрософт" Бил Гейтс, създават инвестиционен фонд от 1 млрд. долара за финансирането на проекти за развитие на технологии в областта на производството на екологично чиста енергия.

Според "Блумбърг" във фонда ще инвестират главният изпълнителен директор на "Амазон" Джеф Безос, собственикът на "Върджин груп" Ричард Брансън, председателят на компанията за онлайн търговия "Алибаба" Джак Ма, както и други заможни бизнесмени.

Фондът Breakthrough Energy Ventures (BEV) е част от създадената в края на миналата година организация Breakthrough Energy Coalition, чиято цел е да насочи средствата на големи инвеститори към технологии, ограничаващи емисиите на въглероден диоксид.

"Нашата цел е да изградим компании, които ще помогнат за изграждането на следващото поколение от надеждна, достъпна и свободна от емисии енергия", заяви Бил Гейтс. Според него съвременното развитие в сферата на соларните панели, електрическите коли и ядрената енергетика няма да може да спре глобалното затопляне в краткосрочен период. Той смята, че е нужен изцяло нов източник на енергия, който да доведе до икономика с нулеви емисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във