Банкеръ Weekly

Съдби

МИЛИАРДЕР ОТВАРЯ ПЪРВИТЕ ЧАСТНИ МУЗЕИ В РУСИЯ

Петролният милиардер Виктор Векселберг планира да открие първите частни музеи в Русия, които ще бъдат достъпни за обществеността. Един от тях ще отвори врати в Санкт Петербург през април, а друг - в Москва следващата година. Векселберг, чието богатство американското списание Форбс оценява на 5.9 млрд. щ. долара, преговаря с градската управа на Санкт Петербург от няколко месеца. В момента фондацията, която той създава през 2004 г. с цел изкупуване и връщане на руското изкуство в родината му, финансира обновяването на сграда в центъра на града, строена през XIX век.
Новите музеи на Векселберг ще показват творби от собствените му колекции, част от които са прочутите яйца на Фаберже, купени от аукционната къща Сотбис (Sotheby's) при частна разпродажба през 2004 година. Сумата на тази сделка остава в тайна, но според специалисти милиардерът е платил за яйцата около 120 млн. щ. долара. В същото време в новите музеи ще намерят място и творби, които принадлежат на други руски колекционери.
Преди да основе фондацията през 2004-а, Виктор Векселберг е непознат в света на изкуството. Днес обаче той е най-големият купувач на руско изкуство, който пазарува както за себе си, така и за инвестиционния си фонд Аврора. Всички творби, които притежава, се съхраняват в Лондон. За да бъдат показани в музеите, те ще бъдат внесени в Русия временно. Колкото до онази част от колекцията на Фаберже, която е собственост на милиардера, през последните девет месеца тя е на постоянна обиколка из Русия. Когато я купува, Векселберг отнася доста критики в Русия, тъй като не удовлетворява всеобщото очакване, че ще я дари на някой от националните музеи. С решението да създаде частни музеи обаче магнатът вероятно ще успокои критиците, без да се налага да губи собствеността върху творбите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във