Банкеръ Daily

Съдби

Милано омагьосва с вкусна храна, красиви сгради, мода и чаша еспресо

Площад "Дуомо" е сърцето на Милано с много кафенета, ресторанти, магазини и... гълъби.

Милано е един от магичните градове в Европа. Едва ли има някой, който би отказал пътуване да отиде за няколко дни на екскурзия. Градът е известен с модните си къщи, с автомобилните заводи Alfa Romeo и двата футболни гранда АК "Милан" и ФК "Интер", с традиционния коледен козунак, наречен Panettone.

Милано (Milano) е главният град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия - най-населеният и развит италиански регион и един от най-развитите в Европа. Думата "Милано" произлиза от древнолатинското име на града - Медиоланум. То е доста често срещано сред галоримските градове във Франция и изглежда, че съдържа келтския корен "-lan", означаващ заграждение или маркиране на територия (превод от уелски "llan" - светилище или църква). Следователно Mediolanum е централен град или светилище на конкретното келтско племе.

Самият град има население над 1.3 милиона човека, но заедно с обграждащите го предградия той надхвърля 4 милиона, като се превръща в най-гъсто населената област в Италия. Милано е столицата на областта и се определя като икономическото сърце на Италия. Тук е седалището на италианската борса и тук се провежда ежегоден панаир, най-големият в Италия и един от най-големите в Европа. Миланската политехника е най-големият технически университет в Италия и водеща школа по архитектура, инженерни науки и индустриален дизайн.

Сърцето на града е огромната катедрала в неоготически стил - Дуомо, станала известна от филма на Виторио де Сика - "Чудото в Милано". Строежът ѝ започва през 1386 г. и е продължил до 1820-а, като сградата е висока 108 м и 158 м дълга. Миланската катедрала или Дуомо (Duomo di Milano, на ломбардски Domm de Milan) е издигната на централния площад "Пиаца дел Дуомо". Посветена е на Родество Богородично и е седалище на архиепископа на Милано. Строителството ѝ отнема почти шест века, като тя е втората по големина катедрала в Италия след базиликата "Свети Петър" в Рим, както и третата в света по височина. До преди няколко години е била и най-високата сграда в Милано.

В непосредствена близост до "Дуомо" на същия площад е и прочутата покрита галерия на Виктор Емануил ІІ, която е изградена във форма на кръст с остъклени тавани, където се намират най-известните магазини и заведения. От другата им страна е разположена Ла Скала - един от най-престижните световни оперни театри, в който са пели и много българи.

Сред забележителностите на Милано е и замъкът "Сфорцеско", построен през 1368 г., за да защитава града. Днес в замъка има галерия на изкуството. Не можем да пропуснем и църквата "Santa Maria delle Grazie", в която се намира и стенописът "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, чиято 500-годишнина от смърта отбелязваме тази година. На картината е изобразена сцена от тайната вечеря от последните дни на Исус, както е описано в Библията. Тя се позовава на Йоан 13:21, в което Исус казва, че един от неговите 12 апостоли ще го предаде. Творбата е една от най-познатите и ценни картини в света; за разлика от много други ценни картини, обаче, тази не е била частна собственост, защото не може да се премества.

Посетителят на Милано не може да пропусне и прочутата улица "Монтенаполеоне" и нейните разклонения за търговия на дребно с най-модните стоки. Тя е с площ около 4 декара. Пазаруването в този изключителен "златен триъгълник" на осеяни с разкошни витрини улици е рай за хора с дълбоки джобове. Вековните занимания на града с мода, вътрешен дизайн, архитектура и храна са изложени на показ в този шикозен квартал - от лъскави бутици до забележителни салони за чай от ХІХ век и бутици за деликатеси. Изложеното по витрините или е ултраекстравагантно, или самата простота - в духа на дзен. Така е и вътре в магазините - всичко е последен писък на модата в този град, който определя тенденции и проправя пътища.

Река По пресича цяла Северна Италия. Извира от Алпите, в подножието на връх Монвизо, протича през Падианската равнина и се влива в Адриатическо море. Реката е плавателна до Павия. Това е най-дългата река в Италия. Преминава през четири от регионите в страната: Пиемонт, Ломбардия, Емилия-Романя и Венето и пресича много големи градове, като Торино, Мантуа, Ферера, Кремона и други. Повече от 16 милиона души живеят по бреговете на река По, което е около една трета от цялата италианска популация. Районите около течението на реката са сред най-гъсто населените в Европа. Река По е свързана с Милано чрез мрежа от канали, които е проектирал самият Леонардо да Винчи. В средното и долното си течение образува множество завои, което в миналото е довело до формирането на езера - т.нар. старици. В края на течението си образува голяма делта - една от най-сложните в Европа, със стотици малки канали и пет по-големи - По ди Маестра (Po di Maestra), По дела Пила (Po della Pila), По деле Толе (Po delle Tolle), По ди Ньока (Po di Gnocca) и По ди Горо (Po di Goro). Най-големият от тях е По дела Пила, който е и единственият плавателен ръкав.

До Милано можете да стигне с полет до едно от трите му летища. Централния аеропорт "Линате" се намира на около 7 км от центъра на града и предлага много и различни възможности за транспортиране. По този начин пътуващите могат много по-бързо и лесно да се придвижат от летището до забележителностите в Милано и в същото време могат да спестят и от бюджета си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във