Банкеръ Weekly

Съдби

МИЛАН - КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА

Загубата на Милан от Арсенал с 0:2 бе краят на един цикъл. Или на ера. Или на цяла епоха. Италианските медии така и не постигнаха съгласие за точния срок, но въпреки това усещането, че Милан е стигнал до края на нещо, бе повсеместно. За да го илюстрира, най-големият спортен всекидневник - Гадзета дело спорт, прибегна до английския език. Огромното заглавие гласеше: Милан - The End.
Разбира се, при мащаба на досегашните постижения на този отбор повечето отзиви бяха не критични, а по-скоро хвалебствени с нотка тъга. Преди да се мъчим да обясним защо всичко свърши, трябва да наградим с последни аплодисменти тези хора, които станаха шампиони във всичко, с което се захващаха, писа в уводната статия Франко Артури. Дори торинският Ла Стампа се изказа в подобен дух, припомняйки, че за пръв път от седем години Милан отпада преди четвъртфиналите в Шампионската лига (рекордно постижение), и изразявайки съжаление, че тези кавалери на играта, класата и честта си отиват.
Самият треньор на росонерите Карло Анчелоти обясни поражението не с изчерпването на своите играчи, а с невероятното представяне на Арсенал - нещо, което и други авторитетни специалисти изтъкнаха. Пресата обаче не устоя на изкушението да отдаде неуспеха на драстичната разлика във възрастта - срещу старците от Милан (със средна възраст 30.2 години и предвождани от 39-годишния Паоло Малдини) Арсен Венгер изправи състав от млади и амбициозни играчи (средна възраст 24.5 години). В повечето коментари се долавяше и укор към собствениците на най-успешния италиански клуб, че не са сторили онова, което истинските шампиони винаги правят: да се подсилят, когато са на върха. В последните години Милан може да се похвали само с едно ключово попълнение - настоящия носител на Златната топка Кака. Може би към него скоро ще причислим и 18-годишния Пато. Но шефовете на клуба така и не осигуриха на Анчелоти възможността да дава понякога почивка на своите ветерани - така, както Алекс Фъргюсън прави със Скоулс и Гигс в Манчестър Юнайтед.
Без съмнение най-тъжната гледка след мача във вторник бе Паоло Малдини - с приведена глава и отпуснати рамене, той осъзнаваше, че е изиграл последния си мач в Европа. Капитанът ще се оттегли от футбола в края на този сезон. В спорт, в който напоследък някои играчи биват възвеличавани като звезди след един-единствен добър сезон, Малдини е истинско величие. Неговата елегантност и интелигентност като защитник бяха съпътствани и с отчетливо чувство за феърплей, демонстрирано непрекъснато за 23 години състезателна кариера и над 1000 мача на най-високо ниво.
Ако се вярва на печата, сега най-непосредствената трансферна цел на Милан е нападателят на Челси Дидие Дрогба. Но ако клубът иска да постави основите на един нов цикъл от успехи, той трябва по-скоро да потърси заместник на Малдини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във