Банкеръ Daily

Съдби

Мей Мъск: Да родиш и отгледаш милиардер

През април 2018-а Мей Мъск ще навърши 70, но продължава да дефилира на подиума. Тя е лице на рекламни кампании на Clinique и Revlon, лице на авиокомпанията Virgin America, а на 69 подписа договор с козметичния бранд CoverGirl. Освен това е родила и отгледала три деца - най-големият Илън е основател на PayPal, Tesla, SpaceX и собственик на 20.8 млрд. долара, Кимбал е ресторантьор (Kitchen Café) и филантроп (Big Green), дъщерята Тоска е продуцент и режисьор, чийто филм Hollywood Dirt бе показан на фестивала в Кан през 2017-а. Ето какво мисли Мей за живота си.

Когато Илън беше на 17, а дъщеря ми на 15,  поискаха да се преместим в Канада, където съм родена. Казах "не", защото възнамерявах да получа докторска степен в Йоханесбург. По онова време имах много предложения за работа. Докато с Илън бяхме извън града, Тоска бе успяла да продаде къщата ни, колата и да организира гаражна разпродажба на останалите вещи, така че когато се върнах, просто трябваше да подпиша документите. Нямах друг избор.

След развода се преместих от Южна Африка в Торонто, Канада. Останах сама с три деца и без средства за съществуване. Плачех, когато децата разливаха млякото, защото нямах пари да им купя друго.

Средствата ми бяха замразени в южноафрикански банки. Такава беше правителствената политика за удържане на емигрантския поток. В Торонто се озовахме в бедно жилище под наем, което чистихме три седмици, за да става за живеене. Тоска още помни деня, в който нараних ноктите си. Каза ми: "Мамо, ако повредиш ръцете си, няма да можеш повече да си модел, как тогава ще си плащаме наема?"

Успях да образовам децата си, използвайки своите контакти, за да ги вземат на различна работа, така че да плащат сами обучението си. Освен това те винаги са печелили стипендии в университета. Много рано станаха самостоятелни.

Виждам, че вдъхвам увереност на жените. И то не само на тези от моето поколение, но и на младите модели. Те настояват  да си правим селфита. Разбират, че кариерата им може да бъде много дълга.

Не мога да кажа, че фактът, че съм майка на Илън Мъск, ми помага в кариерата. Неотдавна имах фотосесия за водещо модно списание и по време на снимките всички ме питаха дали имам деца. Те не знаеха нищо за живота ми.

Майка ми е художник. На 94 години ръцете й започнаха леко да треперят, затова реши да използва компютър за създаването на компютърни графики. Не виждаше причина да спре да прави това, което обича. Аз съм същата - думата "пенсия" отсъства в речника ми.

За да попадна на плаката на авиокомпанията Virgin America, висях на многочасова опашка и бях номер триста и петдесет. 

По-млада не значи по-добра.  На 15 излязох за пръв път на подиума. Тогава 30-годишните модели ми изглеждаха древни. Когато станах по-възрастна, се сблъсках със същото. Хората изпадаха в ужас, виждайки ме под светлините. Затова пък сега, когато дефилирам, ме аплодират. 

Помня, че на 28 се снимах във фотосесия, където изпълнявах ролята на майка на булката. Когато на 42 се преместих в Торонто, се появих на страниците на списание като баба. Но ми беше все едно, трябваше да храня трите си деца. Сега участвам в модни сесии на много по-високо ниво, преживявам пик в кариерата си.

С възрастта ставаш по-уверен в себе си, по-лесно понасяш ударите. Не се опитвам да скрия годините си и не казвам, че съм на петдесет. Гордея се, че ще навърша седемдесет. 

Не боядисвам косата си. По-рано бях брюнетка и оцветявах корените на косата си. Но когато навърших 60, реших да видя как всъщност изглежда косата ми.

Никога не съм казвала на децата си, че е задължително да имат магистратура по бизнес администрация или че е необходимо да си поставят амбициозни цели. Говорех им, че трябва да обичат това, с което се занимават, и да работят много.

На никого не му е приятно да се намира до негативен човек. Така че работете над вътрешната си и външната красота. И, разбира се, хранете се правилно. Аз съм диетолог и знам - за да сияеш, трябва да си здрав.

Всички мои деца са брилянти.

Моите десет внуци се гордеят, че съм се снимала в клипа на Бионсе "Haunted" и във видеоиграта за Джеймс Бонд в ролята на агент.

Главното е да сте щастливи и да обичате работата си.

Все още се наслаждавам на моята работа.  Имам чувството, че току-що съм започнала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във