Банкеръ Daily

Съдби

Мате - споделената чаена емоция

Една чаена лъжичка от стритите и изсушени листенца, се залива с 250 мл гореща вода (70-80 °C), престоява 2-3 мин., след което може да се пие.
S 250 0025b9ae 92eb 4f0b b86d f8cea8ade89e

Зимата навън се вихри, сняг трупа, а студът се опитва да изсмуче и последните капки топлина в тялото ни. Затова всеки търси своята напитка - чай, коняк, уиски, кафе..., която да върне радостта от живота и свежестта в тялото му.

За Южна Америка това е мате (на испански) или шимарао (на португалски). Традиционната тонизираща напитка за този регион, с високо съдържание на кофеин, е широко разпространена в Уругвай, Североизточна Аржентина, Парагвай, южните щати на Бразилия, Чили и Боливия (областта Гран Чако). Тя се приготвя чрез накисване на изсушени и стрити листа на дървото Йерба мате (Yerba Mate) в гореща вода.  

Мате се пие с метална сламка (тръбичка) от куха кратуна. Сламката се нарича "bombilla" в някои латиноамерикански страни, "bomba" в Португалия, както и "bombija" и традиционно се изработва от сребро. Съвременните сламки обикновено са изработени от алпака, неръждаема стомана, или от кухи тръстикови стебла. Освен от кратуна, наричана също мате или калабас, мате се пие в съдове изработени от сребро, животински рога (гуампа), порцелан, стъкло или дърво. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат, като напитката се пие с помощта на сламката, завършваща в долния си край с цедка.

Още в доколумбова Америка, населяващите Гран Чако индианци гуарани, приготвяли напитка от листата на йерба мате. Най-известният от това племе е Хосе Луис Чилаверт, който бе вратар дълги години на националния отбор по футбол на Парагвай.

Мате е внесен за първи път в Европа, след като йезуитите християнизирали Парагвай през ХVІІ век. Те бързо се адаптирали към местните обичаи и напитката станала известна и като "йезуитски чай".

Мате има горчив вкус (по-малко горчив от този на зеления чай), с лекота по състава на витамини и минерали материал е сравним с чая. Има тонизиращо действие, подобрява храносмилането и функциите на черния дроб, според някои учени напитката има и имуностимулиращо действие. Мате се препоръчва като средство за намаляване на въздействието на неврози и депресии, и стимулира по-добро настроение и повишена активност. Няма странични ефекти като безсъние, тревожност, безпокойство, емоционален дисбаланс и нервност.

Една чаена лъжичка от стритите и изсушени листенца, се залива с 250 мл гореща вода (70-80 °C), престоява 2-3 мин., след което може да се пие.

Йерба мате, също Ерва мате (на испански: yerba mate, на португалски: erva-mate), Ilex paraguariensis е вид дърво, разпространено в субтропичния пояс на Южна Америка. За първи път е научно класифицирано от швейцарския ботаник М.Бертони през 1895 година.

Йерба мате расте в диво състояние, но също така се култивира и в специални плантации. Йерба мате е вечнозелен храст или дърво с височина до 15 метра.  Листата му са назъбени, с дължина 7-11 см и ширина 3-5.5 сантиметра. Цветовете на Йерба мате са малки, зеленикаво-бели, с четирилистни. Плодовете са червени, костилкови, с диаметър 4-6 милиметра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във