Банкеръ Daily

Съдби

Мартин Лутър Кинг: "...Имам една мечта днес!..."

На днешния ден през 1963 г. Мартин Лутър Кинг произнася прочутата си реч "Имам една мечта" пред 250 000 участници в похода за граждански права на чернокожите до Мемориала на Ейбрахъм Линкълн във Вашингтон.

В своята седемнадесетминутна реч той призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Произнесена на стълбите на Линкълн Мемориал във Вашингтон тя става символ на борбата за права на чернокожите в Съединените американски щати. "....Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер. Имам една мечта днес!...."

Мартин Лутър Кинг Младши (Martin Luther King, Jr.) е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресизъм.

Мартин Лутър Кинг ръководи Автобусния бойкот в Монтгомъри през 1955 г., а две години по-късно участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател.

През 1963 г. с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си реч "Имам една мечта". В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства.

В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война.

Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977 г.) и със Златния медал на Конгреса (2004 г.). През 1986 г. годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във