Банкеръ Weekly

Съдби

МАРИЯ ШИШКОВА: НА СТРАНАТА НА АМБИЦИОЗНИТЕ

Все повече хора на високи мениджърски позиции у нас започват да гледат на личната си заплата не само като на договор за определено количество пари - твърди Мария Шишкова, управляващ съдружник за България и Македония във фирмата AIMS Human Capital Bulgaria. - Все повече се съгласяват на по-ниско заплащане за сметка на по-скъпо медицинско осигуряване, средства за транспорт, ваучер за храна, плащане на телефонни сметки и т.н. Бих казала, че портфолиото от екстри, които компаниите осигуряват на висшия си персонал за сметка на парите в брой, непрекъснато се разширява. Като стойност тези екстри биха могли да достигнат до триста лева на месец. Подобна социална политика започва да се възприема както от все повече фирми, така и от все повече желаещи да работят. Парите в брой остават единствената и незаменима ценност предимно за хората на по-ниски позиции и с по-малка квалификация. В същото време расте броят на онези, които обвързват постъпването си в дадена компания с бъдещите й финансови резултати.
Агенцията на Шишкова е специализирана в подбора на персонал и в управлението на човешките ресурси и е най-голямата в Европа. Партньор на AIMS Human Capital отвъд Океана е американската Снелинг (Snelling). Двете заедно притежават над 80 офиса в около 40 страни по света. На българския пазар AIMS Human Capital работи вече 11 години (до 2001 г. под името Снелинг), през които неин управител е неизменно Мария Шишкова.
Кариерата на Мария като че ли е доказателство на тезата, че човек трябва да изслуша съветите на всички, на чието мнение държи, преди да се заеме с това, което му подсказва сърцето. Родена е в Добрич. Завършва английската паралелка в езиковата гимназия в родния си град и английска филология в Софийския университет. Желанието ми да следвам английска филология доста се разминаваше с това на родителите ми, които държаха да завърша право - усмихва се тя. - Около три месеца почти не си говорехме. По-късно баща ми се разсърди и затова, че почнах да работя, докато бях студентка. Годината беше 1989-а, а аз бях в трети курс. По ония времена обаче не беше масова практика студентите да се издържат сами. Дори бе въпрос на чест родителите до последно да пращат пари. В същото време аз започнах да организирам курсове по английски език. Татко се притесни дали хората няма да си помислят, че не е в състояние да издържа единствената си дъщеря.
Освен английска филология Мария завършва и курс по приложна икономика, който се води от преподаватели от университета в американския щат Делауер. Една приятелка ме убеди, че програмата е много перспективна - спомня си тя. - Според мен на нея просто не й се ходеше сама. Но днес съм й много благодарна. Влизането в тази програма бе една от щастливите случайности в моя живот.
Дипломата на току-що завършилата студентка от университета в Делауер прави впечатление на хората от американската компания за управление на човешките ресурси Снелинг. Те тъкмо се подготвяха да започнат операции в нашата страна и аз попаднах на обявата им във вестника, че търсят персонал - разказва Шишкова. - Признавам си, явих се на интервюто при тях, тъй като рекламното им каре беше едно от най-големите. По-късно разбрах, че реакцията ми е била съвсем естествена, защото видът на обявата е едно от основните неща, хващащи окото на всеки, който си търси нова работа.
Месеци след постъпването си Мария Шишкова вече е управител на Снелинг.Няколко пъти се опитах да обясня, че все още не се чувствам достатъчно опитна за такава отговорност - споделя тя. - Тогава човекът, който най-много настояваше за моето назначаване, ми каза нещо, което помня и днес. Първо, той ме увери, че винаги мога да се обръщам за помощ към него. После допълни, че когато все пак нямам възможност да питам, най-важното е просто да предприема нещо. Дори реакцията ми да е грешна, тя ще ми донесе опита, който следващия път ще ми помогне да се справя с предизвикателството. В почти 11-годишната си практика начело на тази фирма стотици пъти съм се сещала за тези съвети и съм имала възможност да се уверя колко верни са били те.
През 2001 г. централата на Снелинг в САЩ създава франчайзинг у нас с австрийската фирма AIMS Human Capital и българският офис взима името на европейския партньор. Освен в България Шишкова поема и делата на групата в Македония. Българите си мислим, че Македония е това, което бяхме ние преди десетина година - отбелязва тя. - Що се отнася до развитието на бизнеса - може и да е вярно. По отношение на заплащането обаче тези схващания са доста погрешни. В Македония има толкова много чуждестранни мисии, там се наливат толкова пари по най-различни проекти, че тези неща разглезват и без това неособено големия пазар на работна ръка. Очакванията на местните жителите за парите, които би трябвало да получават даже и за неквалифициран труд, са много различни от българските преди години. Лично на мен ми се наложи няколко пъти да преработя бизнес плана ни за Македония, тъй като имах неблагоразумието да стъпя на ставките в България отпреди шест-седем години.
От тази година AIMS Human Capital Bulgaria предлага на клиентите си анализ на пазара на висококвалифицирания труд в нашата страна. От години следим процесите на него - казва шефката на фирмата. - За пръв път обаче правим обобщения. Говоря не за статистика за средната работна заплата, а за търсенето и предлагането при онези между 5 и 10 на сто от българите, които наричаме високоплатени. В момента в базата данни имаме информация за заплатите и бонусите в 140 водещи компании. Мисля, че новият продукт може да е ценен за тези, които държат да са наясно с реалностите на мениджърския пазар. По този начин те по-точно могат да преценяват как да задържат хората си и в същото време да не излизат драстично от наложилите се граници.
Според Шишкова все по-често позициите, за които AIMS Human Capital търси подходящи хора, са с нетни заплати от 10 000 лв. и нагоре (но отказва да съобщи за кои отрасли става дума и имена на конкретни предприятия). Само подсказва, че най-динамичните процеси сега текат в сферата на телекомуникациите, на високите технологии и на фармацевтичната индустрия. Преди пък имаше свръхтърсене в банковия сектор и в сферата на консултантските услуги, допълва тя.
Ръководителката на AIMS Human Capital смята, че преди всичко големите чуждестранни компании имат представа колко важно е човешкият ресурс да се управлява правилно. Около 95 на сто от клиентите ни са от т.нар. мултинационални фирми - изтъква Мария. - Мисля, че местният бизнес се нуждае от още време, за да да осъзнае колко е важно да познава процесите, които текат в бранша. Все още са малко българските предприемачи, които не сравняват инвестицията за обучение на персонала с мерцедеса или някоя друга екстра. Малцина биха се лишили от тях, за да научат какъв е потенциалът на хората във фирмата, да открият диаманта сред множеството и да направят план за неговото шлифоване, за израстването му в кариерата.
От няколко месеца Мария Шишкова е младоженка. Ако знаех, че ще ми хареса толкова, нямаше да се колебая цели четири години - смее се тя. - Мога да призная и че вече гледам по различен начин на свободното си време и на личния си живот. Преди няколко месеца щях да кажа, че почти нямам такива. Днес вече по-смело отделям време и за себе си. И дори започнах да забелязвам, че това се отразява благоприятно както на мен, така и на работата ми.
Слабостта й са пътуванията до екзотични кътчета. Определено обичам странните дестинации. Най-невероятно беше пътуването ми до Индия, а най-пресни са впечатленията ми от Кения, където беше сватбеното ни пътешествие - подчертава Мария. - Когато човек попадне на такива места, отначало му става страшно, но после му харесва и споменът е незабравим. Не можех да повярвам, че всичко, което виждам, е на същата планета, на която и аз живея. В крайна сметка обаче мисля, че подобни пътувания ме правят по-зряла, по-толерантна и по-готова да се справя с предизвикателствата, които ме очакват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във