Банкеръ Daily

Съдби

Мария Габриел и Ватиканът с послание за човешкото достойнство в цифровата ера

В цифровата ера най-трудният въпрос е да се овладее развитието на технологиите така, че те да бъдат изцяло в услуга на хората. Убедена съм, че сме отговорни пред следващите поколения относно способността да изградим цифрово бъдеще, което поставя хората в центъра и уважава тяхното достойнство. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на среща с с кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана, отговарящ за всички политически и дипломатически функции на Светия престол, и с монсеньор Пол Галахър - министър на външните работи и ватикански секретар за отношенията с държавите.

"Важно е всеки да може да използва новите технологии в ежедневието си и да съхраним възможностите за иновации в полза на човека, но и да продължим да работим за минимизиране на рисковете. Етичните правила в развитието на изкуствения интелект, медийната грамотност, борбата с фалшивите новини, незаконното съдържание и езика на омразата са области, по които можем да надградим сътрудничеството ни със Светия Престол", заяви Габриел.

Комисарят открои също културата и образованието като ключови елементи на европейския подход към цифровизацията.

"Радвам се, че сътрудничеството ни между Ватиканската апостолическа библиотека и европейската цифрова платформа за културно наследство Европеана доведе до цифровизирането на 199 ръкописа на Ватиканската библиотека. Ще се радвам да продължим партньорството, за да разширим наличната колекция", заяви Мария Габриел. 

На 25 май Общият регламент относно защитата на данните започва да се прилага във всички държави членки на Европейския съюз. Европейската комисия е отговорна за защитата на личните данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във