Банкеръ Weekly

Съдби

Малко лош късмет и много глупост

Бразилският свещеник Аделир Антонио де Карли преди полета си с балони.
S 250 9e2b5730 f8e6 45ad 9732 5c44a515eade

Мнозина се страхуват от терористи и самолетни катастрофи, но много по-често причина за смъртта са съвсем безобидни неща. На 2 април например загинаха едновременно двама участници в съревнование за бързо поглъщане на храна. Единият се задавил с поничка, другият бил погубен от палачинки. Истината е, че опасностите ни дебнат на всяка крачка. Хората умират от балони, от обезумели риби и падащи кокосови орехи, но най-често от собствената си глупост.

Последната хапка

През 2007-а лекари от Пенсилвания проучили по какъв начин победителите в конкурсите по скоростно хранене успяват да погълнат килограми ядене, при това бързо. "Въпреки растящата им популярност тези състезания са потенциална саморазрушителна форма на поведение", заключили те в своето изследване.

Трудно е да не се съгласим с този извод. Сайтът EatFeats.com, предназначен за любителите на странния спорт, изброява 38 конкурса за бързо хранене, приключили със смъртта на участник. През 2016-а леталните случаи са били поне четири - 28-годишен японец се задавил с топка ориз, пияна американка се ликвидирала с корн дог в нощен клуб, жител на Индонезия не успял да преглътне парче пиле в състезание на KFC, и кениец, който се обзаложил със свой познат, че ще изяде за определено време повече варен боб и царевица от него.

Слабоумие и храброст

През 1993-а молекулярният биолог Уенди Норткът от САЩ започнала да събира истории за хора, загинали от собствената си глупост. За своята колекция тя създала сайт под името "Премията на Дарвин". Решено било наградата да се присъжда на онези, които са напуснали живота по възможно най-нелеп и екстравагантен начин.

Сайтът ставал все по-популярен. Пет години по-късно Норткът решила да остави науката и да се заеме сериозно с него. Към 2002-ра той бил посещаван от милиони потребители месечно, а книгата по мотиви на публикациите в сайта се превърнала в бестселър в САЩ. Досега Норткът е публикувала над десет нейни продължения.

Въпреки твърденията на социолозите, че средният коефициент на интелигентност расте с всяка изминала година, хората продължават за вършат потресаващи тъпотии. Една от първите истории в колекцията на Норткът разказва за крадец, който искал да вземе парите от търговски автомат и обърнал тежката машина върху себе си. На фона на удостоените напоследък с Дарвиновата премия той не изглежда чак толкова глупав, колкото лишен от късмет. "Победител" за 2012-а например е американецът Гари Алън Бенинг, който по погрешка глътнал бензин, но бързо осъзнал гафа си, изплюл горчивата течност и незабавно запалил цигара. Остатъците от бензина, разбира се, избухнали.

През 2009-а наградата отишла при крадец, който решил да се маскира, като боядиса лицето си с багрило от спрей. В резултат се отровил от изпаренията и умрял. Но особено впечатляващ е  "подвигът" на един бразилски свещеник. През 2008-а той се "въоръжил" с GPS-навигатор, сложил каска на главата си и седнал на стол, към който били завързани хиляда балона с хелий. След като се издигнал на височина 6 хил. метра, свещеникът си спомнил, че не знае как да използва GPS-а. Два месеца по-късно останките му били намерени в морето на сто километра от брега.

В света на животните

През 2016-а няколко танзанийци ловили риба на езерото Няса и бързо напълнили кофите си. Внезапно дребен екземпляр подскочил необичайно високо и попаднал в устата на един от мъжете. Той се опитвал да се отърве от рибата, но тя се приплъзнала в трахеята му. Рибарите зарязали всичко и откарали приятеля си в най-близката болница, но било късно. Лекарите не успели да го спасят, защото рибата запушила дихателните му пътища.

Още по-неправдоподобна смърт застигнала бразилеца Жоао Мария де Соуза. Върху него паднала крава, докато спял с жена си в собствения си дом. Съдейки по всичко, животното избягало от съседна ферма и успяло да се покатери на покрива. Той обаче се счупил под тежестта на кравата и тя премазала мъжа, който кротко си лежал на кревата. След няколко часа, докато чакал да го приемат в болница, клетникът починал от вътрешен кръвоизлив. Жена му не пострадала при инцидента, животното също оцеляло.  "Най-малко от всичко очакваш да си отидеш от този свят, премазан от крава в собствения си креват", коментира случая шуреят на жертвата. Той обвинява лекарите, че твърде дълго са забавили помощта си.

Въздушна заплаха

Според легендата древногръцкият драматург Есхил ужасно се страхувал да не умре от падащ предмет. За да избегне заплахата, живеел под открито небе, но и това не го спасило. Веднъж орел сбъркал плешивата му глава с камък и пуснал върху нея костенурката от клюна си.

Тази история едва ли е вярна, но спасение от падащи предмети наистина няма, включително под открито небе. През 2016-а в Индия метеорит паднал върху шофьор на автобус. Мъжът загинал, а най-близките му спътници били ранени.

Падащите кокосови орехи не са голяма рядкост като метеоритите. Някои от тях тежат повече от килограм и може да причинят сериозни последици, ако паднат върху нечия глава. "Когато всеки ден се сблъскваш с такива травми, те престават да са забавни", твърди доктор Питър Барс, който през 1984-а публикувал научен труд за опасността от кокосовите орехи. Според неговите изчисления те са виновни за 2.5 на сто от травмите, получавани от жителите на Папуа Нова Гвинея. През 2009-а 48-годишен тайландец загинал от кокосов орех, хвърлен от маймуна. Година по-късно престарял колумбиец си отишъл от голям орех, който паднал от 12-метрова палма. През 2013-а жител на Шри Ланка също станал жертва на тежкия плод. А през 2010-а индийските власти решили да не дават никакъв шанс на коварните орехи и преди посещението на Барак Обама премахнали всички плодове от палмите, растящи около Музея на Ганди в Мумбай.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във