Банкеръ Daily

Съдби

Макао - "Монте Карло на Изтока"

На днешния ден през 1999 г. Португалия предава суверенитета на Макао на Китайската народна република. Така след 442-годишно колониално управление полуостровът се връща при родината майка, както казват местните.

Макао (на португалски: Macau) е град в южната част на Китай. От 1999 г. Макао е един от двата района със специален статут в рамките на КНР, другият е Хонконг. Намира се на едноимения полуостров и два острова - Тайпа и Колоан, свързани с мостове, дълги между 2.5 и 4.5 километра. Тук човек може да види китайски храмове, католически църкви и исторически реликви, разположени насред модерно обкръжение - нещо, което свидетелства за преплитането между Изтока и Запада. Районът Макао е разположен в западната част на делтата на Перлената река, на север граничи с провинция Гуандун (позната още и с европейското си название Кантон), а на изток и юг има изглед към Южнокитайско море.

Макао е бивша португалска колония и е богат на забележителности от колониалната епоха. Тук все още живеят над 20 000 португалци, наследници на първите заселници, които играят важна роля в живота на града.

Основните приходи на Макао идват от туризма и хазарта, поради което често градът е наричан "Монте Карло на Изтока". Територията процъфтява със стопански важни отрасли като производството на текстил, електроника, играчки и фойерверки.

В Макао живеят над половин милион души, като преобладаващите религии, които те изповядват са католицизмът и будизмът. Най-често употребяваните езици са китайски, португалски, английски, филипински и тай. Съществува и местен език, известен под названието "патуа", който е креолски език и се говори от около 2% от населението.

Макао е колонизиран от португалците през 1557 г. и е първата европейска колония в Далечния изток. През 1640 г. Макао получава официален статут - Citadela do Nome De Deus De Macau, в превод "Град с божието име Макао". При връщането на бившата португалска колония към Китай става особен административен район с гарантирана икономическа свобода под лозунга "Една държава, две системи".

Макао е един от най-богатите градове в света. Историческият му център включва около двадесет и пет исторически паметници и обществени площади, които официално са вписани в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2005 година. Смесването на китайска и португалска култура и религиозни традиции за повече от четири века са оставили в Макао изумителни празници, фестивали и събития. Най-голямото от тях е "Макао Гран При", което се провежда през ноември, и ечаст от състезанието Формула 1. Тогава главните улици в Макао са превърнати в писти и наподобяват тези в Монако.

Други годишни събития в Макао са Фестивалът на изкуствата през март, Международният конкурс с фойерверки през септември, Международният музикален фестивал през октомври или ноември и Международния маратон през декември.

Местните ястия са смесица от кантонската и португалската кухня. В резултат се получават ястия с по различен и уникален вкус. Съставките и подправките, които се използват са от Европа, Южна Америка, Африка, Индия и Югоизточна Азия и разбира се и местни китайски съставки.

Сред забележителностите, пораждащи интерес у туристите, е Кулата "Макао". Посетителите имат възможността от 223 м височина и да се насладят на невероятните гледки, които се откриват от залата за наблюдение. В нея има участъци със стъклен под, ако се престрашите да стъпите, ще се почувствате така, сякаш стъпвате по въздуха.

Руините на катедралата "Св. Павел" са една от най-известните забележителности на Макао и от 2005 г. са част от обектите на ЮНЕСКО. Построени през XVI в., колежът и катедралата, носещи името на свети Павел, няколко пъти изгаряли и отново били издигани. След последния пожар през 1835 г. останали само каменната фасада и внушителното стълбище, което води до нея. Днес фасадата е подсилена с подпори от вътрешната страна и това позволява на туристите да се изкачват до прозорците, за да видят отблизо каменните резби, както и да се полюбуват на панорамните гледки, които се откриват към града.

На Площада на лотоса, наричан още Площад на златния лотос, се намира голямата скулптура на разцъфнал лотос. Тя е изработена от позлатен бронз, тежи 6.5 тона, висока е 6 метра, а в диаметър достига до 3.6 метра. Основната част се състои от стъбло, венчелистчета и плодник и има общо 16 части. Разцъфналият лотос символизира вечното благоденствие на Макао. В основата на цветето има три нива от червен гранит, които са във формата на лотосови листа. Те символизират полуостров Макао и островите Тайпа и Колоан.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във