Банкеръ Daily

Съдби

Майсторът на скулптури от стъкло

S 250 e9c42a6a 4387 4bcd a2ad d2380088e61b
S 250 1c524d92 a691 4753 aceb 67787bd87bb4
S 250 8b0b9835 18db 4f2c 839f 85a6b8c6d82f

Изложението за декоративни изкуства – СОФА, на Нейви Пиер в Чикаго, е истински барометър за галериите на световната арт сцена. Ежегодното събитие в началото на ноември  се очаква с нетърпение не само от ценителите,  то е част от есенната туристическа атракция на Чикаго. За първи път и списанието Америкън Арт Колектор посвещава един от броевете си на обобщен обзор на изложението и по-точно на това, което се случва с изкуствата от стъкло, керамика, метал, текстил и дърво из галериите по света.

И тази година посетителите са над 35 хиляди. И тази година беше съпроводена от демонстрации на духано стъкло, както и от множество лекции за съвременни технологии в декоративните изкуства и съвременни художници.

До големите майстори на художествено стъкло, един от първите, който дръзва да се състезава и със своите учители от Чехия, е Лъчезар Бояджиев от България. Habatat Gallery от Мичигън вече 25 години представят българския творец на световни експозиции. Но и продават неговите скулптури на колекционери и ценители. На изложението СОФА в Чикаго, на Нейви Пиер тази година художникът трябваше да се раздели с един женски торс в оранжево за тридесет хиляди долара,а и друга скулптура в синьо бе на път.

Съвременната линия в стъклените скулптури на Лъчезар Бояджиев определно допада на собствениците и арт-дилъри на Мичигънската Хабътат галерия,  които на свой ред ги предлагат на колекционерите. Той е представен и от много други галерии в САЩ и Европа.За неговия талант и безспорен артистичен професионализъм говорят много факти. В последните три месеца той направи самостоятелна изложба в Нешънал Либърти Мюзеум (National Liberty Museum, Pennsylvania), където бе награден с грамота, самостоятелна изложба в Торонто, Канада, а сега участва на СОФА, Чикаго.

Лъчезар Бояджиев изучава тайните на стъклото при един от най- добрите професори в Прага - Станислав Либенски. Чешкото художествено наследство в областта на стъклото е със запазена марка и всепризнато по целия свят. Неговото историческо развитие датира  повече от 150 години. Това вече е достатъчна атестация за един художник, който черпи и развива професионалните си качества от най - добрите извори. По това време България няма традиции в стъклото  и  след завръщането си  от Чехия художникът решава да потърси другаде своята реализация.

С много творчески заряд Лъчезар Бояджиев стъпва на Новия континент през 1986, за да превземе едни от най- престижните галерии в САЩ, които лансират само най -доброто в областта на стъклото, опирайки се на старите, европейски традиции. В Съединените щати започва един истински подем и работа с невероятен ентусиазъм и размах, за да се изучи и внедри всичко свързано със стъклото от Европа. Предприемчиви американски художници, колекционери, бизнесмени оборудват огромни ателиета и работилници, откриват училища и университети, за да се обучават като докарват специалисти от Европа, материали и технологии и за петдесетина години. От тогава до сега натрупват опит  и отварят широко вратите на художественото стъкло за американските ценители.

Кина Бъговска, Чикаго, САЩ

Facebook logo
Бъдете с нас и във