Банкеръ Weekly

Съдби

Маями - най-лошият град за живеене

Журналисти от списание Forbes решиха да установят в кой от американските градове се живее най-лошо. В класацията на изданието попаднаха 200 повече или по-малко големи селища. За всеобща изненада на първо място се оказа Маями, който повечето американци асоциират със слънцето, океана и пясъка. Иначе казано, с рая на земята.


Журналистите от списанието категорчино отхвърлят упреците в пристрастност, които винаги придружават подобни рейтинги. Списъкът на нещастните градове, съставен въз основа на индекса на нещастията, е разработен още преди 50 години от икономиста Артър Окън.Според него безработицата и инфлацията са двата основни фактора, които карат хората да се чувстват зле. Към тях списание Forbes прибавя и други критерии, от които най-често се оплакват обикновените американци. Става дума за равнището на престъпност, цените на жилищата, доходите и данъците върху недвижимите имоти, ситуацията с транспорта и корупцията, климата и дори за развитието на спорта и наличието на спортни клубове.


Маями наистина е любимо място не само за почивка, но и за живеене на американските богаташи. В него обаче се чувства комфортно само един процент от населението. За 5.5-те млн. жители на Маями, чийто годишен доход не надвишава 75 хил. долара, битието в този рай прилича по-скоро прилича на ад. Кризата с недвижимите имоти струваше на стотици хиляди местни граждани не само работните места, но и жилищата им. В случай на втора кризисна вълна количеството на бездомните ще се увеличи. Вече 47% от собствениците на къщи са просрочили плащанията на ипотеките си и живеят под страх от изселване.


Не бива да се забравя и че значителна част от населението на щата Флорида са пенсионери. Те са изключително зависими от пенсионните фондове, които според песимистичните прогнози на икономистите може да рухнат сред първите. Участта не работещите в Маями също не е песен. За се доберат до работните си места, са им необходими няколко часа. Ако към това се прибави и едно от най-високите нива на престъпност в САЩ, големите данъци и ниските заплати, лидерството на Маями в черната класация вече не изглежда толкова неочаквано.


Изглежда че Флорида окончателно е загубила титлата си на американски рай. Компания на Маями в горещата десетка на черния списък правят Уест Палм Бийч (на четвърто място) и Форд Лодърдейл (на седмо), които впрочем също са разположени на източното крайбрежие на щата. Във Флорида, и особено в южната му част, корупцията е силно разпространена. През последните десет години за различни престъпления, свързани най-вече с подкупи, са били осъдени 354 чиновници. Това е един от най-високите показатели в САЩ на глава от населението.


Позициите между Маями и Уест Палм Бийч заемат два града в щата Мичиган - Детройт и Флинт, които съответно са на второ и на трето място. И двата са водещи центрове на американската автомобилна промишленост, която едва започва да преодолява изключително силната криза. В Детройт е отчетено и най-високото ниво на престъпност в САЩ (Флинт е на трето място по този показател), което не е за чудене, защото градските власти намаляват числеността на полицията заради икономии. Цените на жилищата са паднали средно с рекордните 55 процента. Местните жители често преместват в други щати, където се надяват да намерят по-добри условия за живот. Броят на жителите на Детройт, някога четвърти по брой на населението сред американските градове (1.9 млн. души през 1950-а), е намалял толкова много, че кметът дори поиска проверка на резултатите от преброяването през 2010-а. Според тях градското население е 713 777 души. За последен път Детройт е бил с толкова малко жители преди сто години, през 1910-а. А през последните десет години града са напуснали 237.5 хил. души.


Любопитно е, че лидерът в миналогодишната класация - калифорнийският Стоктън, напусна десетката благодарение на стабилизираните цени на жилищата през 2011- а и е на 11-о място в сегашния списък. На десето място е град Уорън, който също се намира в щата Мичиган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във