Банкеръ Daily

Съдби

Маями е замислен и построен от жена - Джулия Тътъл

Гледка от централната част на Маями.

Правителството назначи Андрю Джош Маркъс, гражданин на САЩ, за почетен консул в щата Флорида със седалище в Маями. Андрю Джош Маркъс е практикуващ адвокат с над 40 години професионален опит. Той е член на Американския институт по право и на Управителния съвет на Американската адвокатска колегия.

Маями (Miami) е град в югоизточната част на САЩ, в щата Флорида, на брега на Атрантическия океан. Той е вторият по големина град в щата и най-голям град в окръг Маями-Дейдс население от 463 347 жители.

Маями е голям финансов, търговски, културен, международен и медиен център. Центърът на града има една от най-високите концентрации на международни банки в САЩ и е дом на множество големи национални и международни компании.

Маями е известен с това, че е единственият по-голям град в САЩ, замислен и построен от жена - Джулия Тътъл, богата местна овощарка на цитруси родом от Кливланд. Към края на 19 век местността е описвана като обещаваща пустош и е характеризирана като едно от най-добрите места за строителство във Флорида. Джулия Тътъл убеждава железопътния магнат Хенри Флаглър да разшири железницата си по източния бряг на Флорида до Маями, за което тя става известна като "майката на Маями". Маями официално е обявен за град на 28 юни 1896 г. с население от малко над 300 души. Името му (както и на близката едноименната река) произлиза от езика на местното индиански пломе маяими, живеещо главно около езерото Окичоби - най-голямото в щата. То е разположено в пределите на националния парк Евърглейдс. Езерото е обитавано от голяма популация от алигатори.

След като Фидел кастро идва на власт в Куба през 1959 г., много заможни кубинци потърсват убежище в Маями, допълнително увеличавайки населението му. Градът развива бизнеси и културни удобства като част от "Новия Юг". През 80-те и 90-те години на ХХ век Южна Флорида претърпява социални проблеми, свързани с война на наркокартелите, имиграция от Хаити и Латинска Америка и мащабните разрушения на ураган Андрю. Расовото и културното напрежение понякога ескалира, но градът се развива през втората половина на ХХ век като крупен международен, финансов и културен център. Това е вторият най-голям град в САЩ с испаноговорящо мнозинство (след Ел Пасо) и е най-големият с мнозинство от кубински американци.  

Прякорът на града - "Магическият град" (The Magic City), идва от бързото му разрастване. Маями е 42-ят най-населен град в САЩ, като над половината от жителите на града са родени в чужбина, а преобладаващата част от тях са от Латинска Америка. Според оценките на ООН, това е градът с най-голям дял жители, родени извън него.

Маями е голям търговски и финансов център и има силна международна бизнес общност. Поради близостта му до Латинска Америка, в Маями имат седалища много латиноамерикански компании. Градът е важен център за телевизионни продукции и е най-важният в САЩ за медиите на испански език. Маями е и голям звукозаписен център с множество лейбъли, а много музикални и филмови звезди избират именно него за заснемане на клиповете си.

Международното летище и пристанището на Маями са сред най-натоварени точки на влизане към страната, особено за товари от Южна Америка и Карибския басейн. Пристанището на града е най-натовареното круизно пристанище на света, а летището е най-голямата порта към САЩ от Латинска Америка.

Туризмът също е важен отрасъл в Маями. Плажовете, конвенциите, фестивалите и събитията на града привличат над 38 милиона посетители годишно.

Маями Бийч се намира в непосредствена близост до Маями, но това са два отделни града. Маями Бийч е популярен курортен град в САЩ. Известен е като един от най-бляскавите в света заради нощните му клубове, плажове, исторически сгради и магазини.

Маями и побратимен с българските градове Варна и Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във