Банкеръ Weekly

Съдби

МАГНАТЪТ ЗАЛЕСКИ СЕ ПРИДВИЖВА С МЕТРОТО

Милиардерът Роман Залески е поляк по кръв, но бизнесът му е преди всичко във Франция и Италия. Седемдесет и пет годишният бизнесмен през последният четвърт век той сам натрупва състоянието си, което надхвърля богатството на такива потомствени магнати като френските Ротшилд, Пежо или Мишлен.
Светът дълго не подозира неговото икономическо могъщество. През 2003 г. специализираните издания все още изчисляват активите му само на 700 млн. евро. Фактическото положение излиза на бял свят едва при поглъщането на люксембургския металургичен гигант Arcelor от индийския Mittal Steel. Като най-голям акционер на Арселор именно Залески води във вилата си в Милано заключителните разговори по сделката за 26 млрд. долара с Лакшми Митал. И именно след войната около тази сделка, наблюдавана лично от президентите Путин и Ширак, става ясно, че състоянието на поляка надхвърля 9 млрд. евро (понастоящем вече 12-13 млрд.).
Роман Залески, наричан на Запад Ромен, е роден през 1933 г. в аристократично полско семейство с богати традиции в националноосвободителните борби. За революционна дейност баща му е заточен в Сибир, а впоследствие става посланик на възстановената полска държава в Париж. След Втората световна война семейството е принудено да емигрира във Франция, където бащата е преподавател по литература в Сорбоната.
Що се отнася до бъдещия милиардер Роман Залески, то той завършва политехника и работи дълги години в публичната администрация. В края на чиновническата си кариера е съветник в кабинетите на няколко френски министри. Навлиза в бизнеса твърде късно, малко преди да навърши 40 години, когато става изпълнителен директор на фирма за търговия със скъпи кожени облекла. Големият му шанс обаче го спохожда чак около петдесетгодишния му юбилей. Това става през 1983 г., когато Роман Залески, по онова време главен съветник на френския рудодобивен конгломерат Comilog, е командирован в Северна Италия да спасява закъсалата металургична фирма Carlo Tassara.
Като консултант на едноименната италианска фамилия Роман Залески помага на предприятието да се изправи на крака. За всичко това той е възнаграден с 25% от неговите акции. Но амбициите на поляка са много по-големи. Той иска да извърши основно преструктуриране на фирмата, да разпродаде ненужните активи и да разшири дейността с инвестиране на капитали. Неговите планове обаче не получават одобрението на всички членове на семейство Тасара. В крайна сметка те му продават акциите си, а заедно с това и контрола над фирмата, която в резултат на неговите реформи започва да носи все по-големи печалби. И ето че най-накрая в началото на 90-те години на миналия век Роман Залески, който е и шампион на Франция по... бридж, може да приложи в пълна мяра своята бизнес интуиция и комбинативен ум.
Като начало той започва да влага печалбите от Carlo Tassara в други металургични предприятия, после навлиза в енергийния сектор, а накрая се впуска и в стихията на борсовите финансови операции. След 2000 г. последните вече му носят стотици милиони евро годишно. Специалност на Залески са покупките на фирми, които се смятат за безперспективни, а също така участието му в сливания и поглъщания. Едно от първите му големи начинания е закупуването на 40% процента от акциите на Falck-Sondel, третия по големина енергопроизводител в Италия. Три години по-късно Залески продава пакета си за 300 млн. евро. След това реинвестира парите в акции на енергийния концерн Montedison (днес Edison). Накрая - при вражеското поглъщане на фирмата от Fiat и Electricite de France - продава и тези си активи с огромна печалба, оценявана от медиите на над 1 млрд. евро. Понастоящем само собственият капитал на групировката Carlo Tassara в италианския банков сектор се изчислява на 4.8 млрд. евро. Разбира се, освен своите производствени мощности (най-вече в металургията) холдингът притежава и внушителни дялове в индустриалния и финансовия сектор. Така например на по 3 млрд. евро се оценяват акциите му в Arcelor Mittal и в Intesa Sao Paolo. Внушително е и участието му във френската енергийна компания EDF и в миннометалургичния концерн Eramet. Същото важи за апенинския Telecom Italia и застрахователния гигант Generali. Освен това Carlo Tassara инвестира в Германия, Корея и Китай. Тази година холдингът открива и универсална банка в Полша, родината на своя патрон, в която ще вложи 400 млн. евро. От три десетилетия насам в европейския финансов сектор никога не са влагани толкова много пари в основаването на нова банка.
Самият Залески има алергия към журналистите, които броят парите му, и рядко дава интервюта. Той е толкова потаен, че френските медии го наричат с прозвището Господин Z. Изобщо не търпи комплиментите по свой адрес и при всеки повод повтаря, че успехите на Carlo Tassara се дължат на усилията на много хора, докато той самият е само зъбно колело във возилото. За разлика от парвенюто Митал, шляхтичът Залески е чужд на големия лукс, а в Милано се придвижва с метрото. Във вилата му в този град са луксозни само тапетите, както и картините на Ботичели. Платната обаче са на съпругата му Хелен, далечна потомка на руската императрица Екатерина Велика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във