Банкеръ Weekly

Съдби

Мадам Тюсо е в задънена улица

Политическата криза в Австралия може да влезе в историята с честата смяна на премиерите.

Отскоро да не  знаеш името на министър-председателя в Австралия вече не се смята за невежество.  През последните десет години на този пост  се смениха шест души, а заради поредната промяна във властта Музеят на восъчните фигури на Мадам Тюсо е принуден да се откаже от изработката на експонати, изобразяващи австралийски лидери.  

Стигна се дотам, че от 2015-а медиците от бърза помощ престанаха да питат пациентите си кой е актуалният премиер на страната, за да оценят състоянието им. Лекарите твърдят, че много от болните се затрудняват да отговорят на този въпрос, но не заради пропуски в паметта си или заради неразположение. Просто не всички в Австралия успяват да следят политическите промени. В Twitter дори има специален акаунт, който съобщава на всеки половин час името на премиера на страната със саркастичния послепис "това е въпрос на време".

Световноизвестният Музей на восъчните фигури на Мадам Тюсо също е в задънена улица. Австралийското му отделение в Сидни реши да попълни експозицията си с фигурата на премиера Малкълм Търнбул, но докато успее да завърши работата си, Австралия вече имаше нов - Скот Морисън. "Планирахме да поставим фигурата на Търнбул в нашата "Заседателна зала на световните лидери", но предвид ситуацията в Австралия дейността в нашето артстудио бе преустановена", цитира вестник Sydney Morning Herald думите на главния мениджър на Музея на Мадам Тюсо в Сидни - Марк Конъли. Тържественото откриване на фигурата на вече бившия премиер било предвидено за 24 октомври, когато Търнбул ще навърши 64 години.

"Едва ли ще успеем да изработим фигура на австралийски премиер, ако продължават да се сменят с такава честота. Не бихме искали да превръщаме нашата "Заседателна зала на световните лидери" в колекция от фигури на бивши лидери на страната, затова решихме засега да се откажем от подобни експонати", обяснява Конъли. И това не е за чудене, като се има предвид, че създаването на една восъчна фигура може да отнеме до една година.

През последните десет години Джулия Гилард е единственият премиер на страната, чийто восъчен двойник е завършен и експониран в музея преди изтичането на мандата й. Впрочем австралийските лидери не

винаги са се сменяли толкова често -  от 1983 г. до 2007 г., например,  страната е имала само от трима премиер-министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във